fbpx Kunstavisens kviss nr 12 - fasit

Kunstavisens kviss nr 12 - fasit

Liv Blåvarp: Black Beauty, 2008, halsbånd © Liv Blåvarp/BONO Fotolisens: Fri ikke-kommersiell bruk (CC-BY-NC) Foto: Nasjonalmuseet/Larsen, Frode

1. Dette utsøkt estetiske objektet er laget av en prisbelønt kunstner, som er kjent for sine helt spesielle smykker, gjerne satt sammen av eksotiske treslag, bein og andre naturmaterialer. Kunstneren er utdannet ved SHKS og Royal College of Art, og hennes arbeider er innkjøpt til en rekke samlinger, og er bl.a. representert i «Cooper Hewitt Museum» i New York.  Hvem tenker vi på?
Svar: Liv Blåvarp (født 1956) fikk Kunsthåndverksprisen i 1989, Prins Eugen medaljen i 2003 og har mottatt flere andre priser og utmerkelser.

2. Hva betyr egentlig betegnelsen «rokokko»?
Svar: Betegnelsen rokokko kommer av det franske ordet for musling – «rocaille» - og betyr sirlig, svungent og elegant. Betegnelsen rokokko kommer av det franske ordet for musling – «rocaille» - og betyr sirlig, svungent og elegant. Rokokko er navnet på en kunst- og stilretning som ble utviklet i Frankrike på begynnelsen av 1700 tallet og fikk utbredelse i hele Europa.

3. De ellers ulike kunstnerne Joronn Sitje (1897-1982) og Ridley Borchgrevink (1898-1981) har noe til felles. Hva?
Svar: De har begge bodd og arbeidet i Afrika i mellomkrigstiden, særlig i Kenya, og mange av deres arbeider har motiver fra afrikansk natur og folkeliv.

4. Hva er Tias Eckhoff kjent for?
Svar: Tias Eckhoff (1926-2016) var kjent som industridesigner.

5. Shoot Gallery på Frogner i Oslo har en spesiell stemme i hovedstadens kunstverden, og er et eksklusivt galleri for en ganske ung kunstretning. Hva er det som formidles i Shoot Gallery?
Svar: Shoot Gallery er et fotogalleri – akkurat nå aktuelt med Dag Alvengs utstilling «Palladio songs».

6. Hun var født i 1872 og var Norges første kvinnelige arkitekt med eget kontor. Hun var utdannet arkitekt i Norge, men hadde læretid bl.a. hos den kjente Art Nouveau arkitekten Victor Horta i Brussel.  Hun har tegnet en rekke villaer, sykehus og institusjoner, men er kanskje mest kjent for den såkalte «Heftyeterrassen», et imponerende leilighetskompleks på Frogner i Oslo, reist i 1913. Hva heter arkitekten?
Svar: Den første norske kvinnelige arkitekt med eget kontor het Lilla Hansen (1872-1962).

7. Hvor i Norge finner du Peder Balke sentret?
Svar: Peder Balke senteret befinner seg på Billerud Gård på Østre Toten.

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.