fbpx Kunstavisens kviss nr 11

Kunstavisens kviss nr 11

Terrin av porselen med lokk. Kuleformet, med utsvaiet topprand og hanker med avtrappinger nedover i 7 ledd, som skaper en muslingform. Lokkgrep som en skråstillet terning i rødt og hvitt som står på en rund, gullfarget skive. Et rødt bånd, fulgt av en gullstrek, snor seg som en spiral fra fotranden og til toppen av lokket. (Fra Digitalt Museum)  

1. Hun blir gjerne regnet som den første norske industridesigner, og var blant annet sjefsdesigner for Porsgrunn Porselensfabrikk, der terrinen i art deco stil på fotoet ovenfor ble produsert ca. 1930. Hvilken kunstner tenker vi på? 

2. Det er ikke mange kunstnere forunt å få to museer for sine etterlatte verk. Men det har skjedd, og på to steder i Norge finnes det et museum for Henrik Sørensen (1882-1962). Hvilke steder?

3. Hun var født i Sverige, men ble en folkekjær og velkjent, norsk tekstilkunstner med sterke budskap. Nordenfjeldske Kunstindustrimuseum i Trondheim har en flott samling av hennes arbeider, og resepsjonsområdet i høyblokka i regjeringskvartalet i Oslo, var i mange år smykket med et av hennes tepper. Hva heter denne særpregede tekstilkunstneren?

4. Arne Jon Jutrem (1929-2005) var kjent både som kunstner og glassdesigner, og hadde bl.a  Fernand Léger som lærer.  Hans arbeider ble utstilt og innkjøpt av flere internasjonalt anerkjente museer og gallerier, og han ble også professor i estetikk. Jutrem var knyttet til en av Norges eldste industribedrifter, bl.a. som kunstnerisk leder i en årrekke. Hvilken bedrift tenker vi på?

5. Gunvor Advocaat (1912-1997) ble tidlig kjent for sine abstrakte motiver. Hun bodde utenlands i mange år, og hentet impulser til farger og titler til sine bilder bl.a. fra en øy i Middelhavet, hvor hun oppholdt seg mye fra slutten av 1960-tallet. På hvilken øy bodde Gunvor Advocaat? 

6. Hva heter arkitekten som tegnet bl.a. spektakulære Fjærland Bremuseum, Aukrustsenteret i Alvdal og Ivar Aasen tunet i Ørsta, og ble professor ved arkitekthøyskolen i Oslo fra 1971?

7. Hva var Jappe Nilsen (1870-1931) mest kjent som?

Klikk her for å se svarene

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.