Kunstavisens kviss nr 10 - fasit
1. Dette fotografiet viser sikkerhetsrådets sal i FN bygningen i New York. Mange har nok hørt at arkitekt Arnstein Arneberg tegnet salen som delvis ble utført med norske materialer. Men hva heter kunstneren som skapte det store freskomaleriet vi ser bak det ovale bordet?
Svar: Per Krohg (1889-1965)
2. Hva er et tapisseri?
Svar: Ordet tapisseri kommer fra fransk og betyr veggteppe. Gjerne brukt om store, broderte eller vevete billedtepper som illustrerer berømte hendelser eller kongelige personer.
3. Han utdannet seg først som veterinær, men valgte å bli kunstner for bl.a. å synliggjøre lidelsen til dyr som brukes i vitenskapelige eksperimenter og testing av kommersielle produkter. Riktig mye medieståk ble det rundt denne kunstneren da det ble kjent at han brukte en død manns hånd som pensel. Hva heter kunstneren?
Svar: Morten Viskum (født 1965)
4. Hun er aktuell med utstilling i en av Oslos fornemste utstillingslokaler, hennes malerier er innkjøpt av Astrup Fearnley Museet og Museet for Samtidskunst, hun er født på Notodden og fikk Carnegie Art Award i år 2000. Hvilken strålende kunstner tenker vi på?
Svar: Mari Slaattelid (født 1960)
5. I hvilken havneby kjent for malmeksport arrangeres Arctic Arts Festival?
Svar: Harstad er vertskaps for Arctic Arts Festival/ Festspillene i Nord Norge siden 1965.
6. Mange norske kunstnere har arbeidet utenlands. Det har også billedhuggeren Lars Utne (1862-1922) Han er mest kjent for utsmykningene på Nasjonalteatret i Oslo, og for griffene på taket av det gamle Nasjonalgalleriet. I årene rundt 1890 oppholdt Lars Utne seg i Berlin, blant annet for å utføre steinarbeider på en stor og symboltung bygning som siden skulle bli tragisk berømt. Hvilken bygning?
Svar: Riksdagsbygningen i Berlin, reist i årene 1884-1894 etter tegninger av arkitekt Paul Wallot, for å huse den parlamentariske nasjonalforsamlingen i det tyske keiserriket. Ødelagt av brann og krigshandlinger under andre verdenskrig. Nå restaurert og regnes som symbol for demokrati og fred.
7. Hva er Frida Hansen (1855-1931) mest kjent for?
Svar: Frida Hansen er jugendstilens viktigste tekstilkunstner, og hennes verk er innkjøpt til en rekke prestisjetunge museer, f.eks. Kunstindustrimuseet i Hamburg, Victoria & Albert Museum i London, og Nasjonalmuseet. Frida Hansen drev eget verksted med flere vevere og har bidratt til mange kunstnerskap innen tekstil.