KODE har internasjonale ambisjoner og kobler seg tettere til utenlandske aktører i 2020.
Fra prerafaelitter til Paul McCarthy
– KODE har Norges nest største samling av kunst og vil jobbe for å bringe norsk kunst ut i verden. Samtidig er det viktig for oss å bringe internasjonal kunst til Norge, sier direktør for KODE Kunstmuseer og komponisthjem, Petter Snare.
Det kommende året vil museet i Bergen satse på tettere samarbeid med internasjonale institusjoner som Tate Britain og The Clark i USA.
– Vi ønsker å være et av de kunstmuseene i Norge som jobber mest internasjonalt, sier Snare om den nye strategien han har jobbet med siden han tiltrådte ved KODE for vel to år siden. Parallelt skal museet satse på en serie med lokalt forankrede kunstnere og samarbeidspartnere, som fjorårets utstillinger med Per Barclay og Vanessa Baird.
Prerafaelittene og Norden
For 2020 vises utenlandssatsingen allerede i februar. Da åpner «Edward Burne-Jones. Prerafaelittene og Norden» i samarbeid med Tate Britain, Nordic Institute of Art og Prins Eugens Waldemarsudde. Utstillingen er den første omfattende presentasjonen av Burne-Jones’ kunst i Norge, og viser også hvordan kunstnere i Norden, som Frida Hansen, Gerhard Munthe og Agnes og Harald Slott-Møller ble påvirket av prerafaelittene og Arts and Crafts-bevegelsen.
Amerikansk provokatør
I mai kommer Paul McCarthy med utstillingen «Stage Coach» til Stenersensalen i KODE. Sammenblanding og hånliggjøring av amerikansk kultur, konsum, infantilisering, politikk, sex og vold er en gjenganger i McCarthys kunst. Han har skapt både avsky og protester, men også refleksjon og debatt. Utstillingen på KODE vil vise forskjellige kunstuttrykk deriblant et nytt, intenst videoverk, og store malerier. Utstillingen har kommet i stand i samarbeid med kunstneren selv og hans studio. Kurator er Phillip Laratt-Smith, også kjent som Louise Bourgeois arkivar i hennes siste leveår.
Astrup til USA
Flere internasjonale samarbeid er på trappene for 2020, og et av dem handler om å få norsk kunst ut. Sammen med Waldemarsudde og The Clark Institute, presenteres utstillingen «Nikolai Astrup. Visions of Norway» i Massachusetts, Stockholm og Bergen i løpet av 2020 og 2021.
– Nikolai Astrup er en av landets viktigste kunstnere, likevel er kunsten hans ukjent for mange utenfor Norge. Vi gleder oss til å presentere han i en institusjon som The Clark, som er blant de helt sentrale kunstmuseene i USA, sier Petter Snare, direktør ved KODE.