«I brist på sol, förstå att mogna under isen.»*
Henri Michaux var, og er, en høyt aktet belgisk forfatter, poet og billedkunstner (1923-1985). Hans vekselsvis blytunge, aggressive, underfundige og humoristiske tekster og bilder har inspirert storheter som den nobelprisvinnende forfatteren André Gide (1869-1951) og en av verdens fremste malere, Francis Bacon (1909-1992). En aforisme forfattet av Henri Michaux som står seg ekstra godt i disse krisetider, er den over nevnte: «I brist på sol, förstå att mogna under isen.»
Når vi nå stort sett skal holde oss inne, og oppfordres til ikke å gå lenger enn frem og tilbake til butikken eller å ta en begrenset luftetur i lite befolkede områder, ligger heldigvis den indre topografien der som en mulig destinasjon. Hva det vil si «å modne» er, befriende eller belastende nok– alt ettersom– opp til den enkelte å definere. På ekspedisjoner innover, kan det uansett være smart å nyttiggjøre seg av allerede eksisterende «reiseruter» publisert i aviser, tegneserier, bøker, og, ikke minst, gjennom musikk. Kanskje er det en idé å bla seg gjennom kunstbøker som, på grunn av tidsmangel, har blitt stående uleste i bokhyllen? Kanskje er tiden inne for å lese noen av verdens religiøse skrifter? Eller kanskje er tiden inne for å bare «puste ut»? Vi lever uansett under helt spesielle forhold der det å lytte til Folkehelseinstituttet(FHI) er noe av det viktigste vi kan gjøre.
Men hva skjer med Kunstavisen?
Til tross for at de fleste kunstmuseer, gallerier og visningssteder for kunst nå er stengt på ubestemt tid i hele Norge, vil Kunstavisen arbeide for å vise frem den kunsten som det ikke lenger er mulig for publikum å oppsøke fysisk. Det gjør vi ved å publisere omtaler, bilder, installasjonsfotografier og videoer fra kunstutstillinger og kunst i offentlig rom rundt om i hele landet. Vi antar at det i kunstfeltet etter hvert vil dukke opp mange kreative alternativer til fysisk kunstformidling. Kunstavisen lenker dessuten med glede til digitale omvisninger fra viktige kunstinstitusjoner. Henie Onstad Kunstsenter og Karin Hellandsjøs omvisning i utstillingen Picasso 347 som ble lagt ut på Facebook lørdag den 14. mars, er et eksempel til etterfølgelse: Se video på facebook.
Aldri har vel Hippokrates ord Ars longa, vita brevis– kunsten er lang, livet er kort – virket mer foruroligende, men det er likevel lite å vinne på stillstand og apati. Kunstavisen fortsetter derfor sin utstrakte intervjuvirksomhet og sin produksjon av essays, bokanmeldelser, artikler og kviss. Når tiden er inne for det, går vi dessuten i gang med flere podcaster og videoproduksjoner.
Vi drømmer allerede om normale dager.
* Henri Michaux, Vinkelben, 1971. Fra Bräsch Texter i urval. I tolkning av Ulla Bruncrona og Katarina Frostenson. Albert Bonniers Förlag, 1987