Brennaktuelt om kampen for demokrati

Illustrasjon: Marta Dobrzynska
Daværende statsminister i Pakistan Zulfikar Ali Bhutto ble urettmessig henrettet 4. april 1979. Toni Usman har tatt utgangspunkt i hendelsen i den nyskrevne monologen Dødsstraff som settes opp til høsten. I dag er det audition på Rommen i Oslo.
Den norske dramatikeren Toni Usman er tilbake med en ny forestilling som har urpremiere på Voldsløkka Scene i Oslo 9. oktober 2025. Usman, kjent for sine engasjerende og samfunnsaktuelle teaterstykker, lover en forestilling basert på noen ytterst interessante og tankevekkende fakta rundt henrettelsen av Zulfikar Ali Bhutto.
Forestillingen tar utgangspunkt i en historie som berører rettferdighet, makt og konsekvensene av politiske prosesser. Stykket bygger, som nevnt, på historien om Pakistans tidligere statsminister Zulfikar Ali Bhutto, som ble avsatt i et militærkupp i 1977 og senere henrettet etter en politisk motivert rettssak i 1979. Nesten 45 år senere, i mars 2024, slo Pakistans høyesterett fast at rettssaken mot Bhutto ikke oppfylte kravene til en rettferdig rettergang.
Usman bruker denne historien som en ramme for å utforske hvordan rettsvesenet kan misbrukes for å eliminere politiske motstandere, en praksis som fortsatt forekommer i mange deler av verden. Ifølge Amnesty International praktiseres dødsstraff fortsatt i 55 land, ofte som et verktøy for å stilne kritiske stemmer.

Zulfikar Ali Bhutto. Foto: Ejaz Khan
Forestillingen legger stor vekt på både visuelle og auditive elementer samt et kostymedesign som understreker hovedkarakteren Zulfikar Ali Bhuttos vilje og ønske om å opprettholde en viss form for verdighet i møte med den total undertrykkelse.
Dødsstraff er intet mindre enn en brennaktuell forestilling om kampen for demokratiet, sier Toni Usman til Kunstavisen.

Dramatiker Toni Usman. Foto: Lina Hindrum
Nøkkelpersoner i staben
Regi, manus og prosjektansvarlig: Toni Usman er skuespiller, regissør, dramatiker og oversetter med pakistansk bakgrunn. Han har en bachelor i regi fra Høyskole Westerdals Oslo ACT, og har satt opp tre helaftens forestillinger. Han er kunstnerisk leder av kompaniet Toni Usman Produksjoner (TUP).
Scenografi og rekvisitter: Milton Mondal har mastergrad i medium- og materialbasert kunst fra Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Han er lidenskapelig opptatt av å skape noe nytt som bidrar til å utvikle et meningsfylt perspektiv. Musikk og lyddesign: Peter Baden har hatt sitt virke siden 1999 og har bidratt som komponist, musikkprodusent og musiker til en rekke forestillinger, konserter og TVserier.
Kostymedesign: Mari Ballangrud ble i 2018 utdannet kostymedesigner fra Kunsthøyskolen i Oslo (KHiO). Siden har hun jobbet med teater, dans, TV, spillefilm og reklame.
Koreografi: Sudesh Adhana er utdannet innen samtidsdans ved Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO), og jobber både nasjonalt og internasjonalt som danser og koreograf. Han har gjort seg bemerket i Bollywood der han blant annet har vunnet National Film Award for beste koreografi i 2015.
Lysdesign: Inger Johanne Byhring er en begavet lysdesigner med bred erfaring innen dans og teater. Hun har lang fartstid og har jobbet både ved institusjonsteatrene og det frie feltet. Videodesign: Lilja Neergaard gikk i sin tid ut fra Westerdals som AD og startet karrieren som AD-assistent i et byrå. Siden har hun vært innom flere steder, i tillegg til at hun har vært med på å starte opp et par byråer. Etter mange år i bransjen har hun opparbeidet seg en bred og variert erfaring.
Dramaturgi: Øystein Ulsberg Brager har utdannelse fra Rose Bruford College i London, og har mangeårig erfaring som teaterregissør, dramatiker og dramaturg.
Maskør- og parykkmaker: Anette Bjerke Klophus har en svært bred bakgrunn som freelance makeupartist og frisør fra TV, film og scen
Skuespiller: En profesjonell skuespiller blir castet i løpet av våren. Det skal holdes audition 4. april på Rommen Scene.