fbpx Om døden har tatt noe fra deg så gi det tilbake (Naja Marie Aidt)

Om døden har tatt noe fra deg så gi det tilbake (Naja Marie Aidt)

Elisabeth Mathisens Avtrykk fra 2020 er del av serien Sorgarbeider som for tiden vises i Kunstnerforbundet i Oslo. © Elisabeth Mathisen / BONO 2021. Foto: Thomas Tveter.

Elisabeth Mathisen
Avtrykk
Fra serien Sorgarbeider, 2020
Kunstnerforbundet frem til 20. juni 2021.

I kabinettet i Kunstnerforbundet henger en serie koldnålsarbeider av Elisabeth Mathisen (f. 1961), kalt Sorgarbeider. De er ment å oppfattes samlet – derfor en serie - men fungerer også som enkeltarbeider. Avtrykk (2020), som viser fire hender og en stjerne på et ellers tomt papir, er ett av disse. To hender holder varsomt om noe som minner om en liten kropp. Et spebarn kanskje? To hender favner om luft. Kontrasten føles voldsom. En bitte liten stjerneform kommer til syne mellom dem.

Hender går igjen i Mathisens arbeider, slik også øyne, munn og hode gjør. Former som er knyttet til kroppen vår, til sansene og følelsene våre. Som hennes andre kunstutrykk, performance, video og tekster også er.

Tittelen på serien, Sorgarbeider, antyder en konkret forklaring på hva som ligger bak disse arbeidene. Kunstneren mistet en sønn i 2015, og siden har hun bearbeidet denne sorgen gjennom en rekke arbeider. Hun lager ikke skisser, men motivene kommer til henne i stillhet, som hun sier. Gjerne om morgenen hjemme i hennes egen stue. Mathisen tegner med koldnålen direkte i sinkplaten. Det er hardt arbeide – mye hardere enn å tegne med blyant på papir. Slik også sorgarbeid er tungt og utmattende.

Det å miste kan også være å miste øyeblikk i liv som fremdeles leves. Øyeblikk man holder sitt barn mellom hendene. Eller favner om en man elsker. «Avtrykk» som sitter i hendene som evige minner.