Mona oppsummerer 2021

Årets viktigste kunstbegivenheter

  1. Åpningen av MUNCH – det nye Munchmuseet i Bjørvika i Oslo: 22. oktober
    MUNCH åpnet med brask og bram med flere utstillinger og performancer av ypperste kvalitet. Det nye museumsbygget måtte innledningsvis tåle mye verbal juling for å være for grått, for stygt, for ikke å leve opp til dagens miljøstandard osv., men nå er det her. Og endelig er Edvard Munchs kunst og deler av Stenersensamlingen igjen tilgjengelig for publikum.
     
  2. Åpningen av Kjøpmannsgata Ung Kunst (K.U.K) i Trondheim: 19. november
    Det privatfinansierte, smakfulle kunstsenteret med skulpturpark på taket er et fantastisk tilskudd til Trondheims allerede spennende kunstscene. Kunstner Kjell Erik Killi Olsen har foreløpig brukt 200 millioner kroner på det 3000 kvm store bygget og åpningsutstillingen It´s Just a Phase, kuratert av Rhea Dall og Elmgreen & Dragset, legger lista høyt for det videre utstillingsprogrammet.
     
  3. Åpningen av NITJA- senter for samtidskunst i Lillestrøm: 21. august
    Etter en del forsinkelser på grunn av den fæle pandemien kunne NITJA endelig åpne opp for publikum. Et imponerende arbeid er lagt ned for å realisere et senter for samtidskunst midt i sentrum av Lillestrøm, og NITJA har allerede imponert stort med den teknisk utfordrende utstillingen The Sound of the Atom Splitting av Børre Sæthre.
     
  4. Åpningen av NMBU Veterinærhøskolen Campus Ås. Ferdigstilt kunstprosjekt: 1. september
    Nydelige uteområder og en stor samling kunst både inne og ute. Totalt har 21 kunstnere bidratt med å lage ny kunst til Campus Ås og Kunstavisen gleder seg til å formidle det KORO-kuraterte kunstprosjektet over nyttår.
     
  5. Lorck Schive Kunstpris tildelt Steinar Haga Kristensen. Utdeling av pris i Trondheim Kunstmuseum: 20. august
    En av verdens største kunstpriser – på hele 500 000 kroner –, Lorck Schive Kunstpris, gikk denne gangen til Steinar Haga Kristensen. I juryens begrunnelse for tildelingen heter det, blant annet: «Steinar Haga Kristensens utstilling overskrider summen av de ulike komponentene den består av. Juryen opplever at en gripende visjon forener verkets kaleidoskopiske ansamling av stiler og medier (som spenner fra maleri til mosaikk, fra 3D-print til dataspilldesign).»

Årets viktigste kunstutstillinger

  1. Otobong Nkanga: Where the Next Wind Blows
    Henie Onstad Kunstsenter 13.november 2020 – 24.mai 2021.
    Den første mottakeren av Lise Wilhelmsen Art Award Programme, Otobong Nkanga, ble presentert på HOK gjennom en overveldende sanselig og sterk utstilling. For mange utgjorde utstillingen et første møte med Nkangas arbeider som, blant annet, retter søkelyset mot utbyttingen av jordklodens ressurser.
     
  2. Nicole Nicole Eisenman: Giant without a Body 28. mai – 29. august
    Den største separatutstillingen av den amerikanske kunstneren Nicole Eisenman i Europa gjorde stort inntrykk. Forventningene var høye til den første kurateringen av museets nye direktør Solveig Øvstebø. Eisenmans maleri Destiny Riding Her Bike, 2020, ble forøvrig innkjøpt til Astrup Fearnley Museets samling.
     
  3. It´s Just a Phase – åpningsutstilling med 29 deltakende kunstnere på nye Kjøpmanssgata Ung Kunst (K.U.K.) i Trondheim. 19.november – 13. februar 2022.
    Deltakende kunstnere er av ypperste slag og videoinstallasjonen til Özgur Kar, Macabre, 2021, er et av de aller beste audiovisuelle arbeidene jeg har sett noen gang. Bare for å ha nevnt det.
     
  4. Børre Sæthre: The Sound of the Atom Splitting. På Nitja – senter for samtidskunst. 2. oktober – 31. oktober.
    En suveren utstilling som burde ha stått mye lenger! Børre Sæthres sorgtunge tilnærming til en svunnen tid. Kjetil Røed skrev i Kunstavisen om utstillingen, en uhyre kompleks og teknisk krevende installasjon, at den skapte «et fortryllende meditasjonsrom mellom skeives partykultur og minnenes scenografi.»
     
  5. ​​​​​​​Paul Cézanne. Mesterverk fra The Courtauld. På KODE, Bergen. 16. juli– 10. oktober
    ​​​​​​​Det er ikke hver dag man kan stå ansikt til ansikt med noen av Paul Cézannes mest betydelige malerier i Bergen. Det kom som en gledelig overraskelse at KODE og The Courtauld Gallery hadde inngått dette samarbeidet. 10 mesterverk var på utlån og kurateringen av utstillingen var utsøkt – den også.