En skulptur å leke med

Franz Wests skulptur Spalt (2003) er tredelt og består av Ankeret, Livbøyen og Repet (2003). Den er laget i aluminium og er del av Selvaagsamlingen; en samling der over 600 verk er spredd over hele Oslo-området. Foto: Apeland.  

Private samlinger blir i stadig større omfang tilgjengelig for publikum – i museer, gjennom utstillinger og i skulpturparker. Da eiendomsselskapene Aspelin Ramm og Selvaag vant konkurransen om utbyggingen av Tjuvholmen, var det en forutsetning fra selger (Havnevesenet) at området også skulle inneholde publikumsattraksjoner. Bystranden foran Astrup Fearnley museet, med den lille skulpturparken, ble et av svarene. En bølgende park, som, i likhet med museet, ble tegnet av den italienske arkitekten Renzo Piano. Her finner vi blant annet skulpturen Spalt (2003) av den østerrikske kunstneren Franz West (1947- 2012). Skulpturen er tredelt og består av Ankeret, Livbøyen og Repet.

Spalt ser nærmest ut som den er laget av pappmaché, som West anvendte i sine skulpturer fra 1980-årene. Men de tilsynelatende skjøre overflatene er tynne aluminiumsplater som er sveiset sammen over en indre struktur av tyngre stålmateriale. Skulpturene veier til sammen ca. 700 kilo, og er malt i pastellfarger - en idé West angivelig fikk fra barnepysjamaser.

Anker, livbøye og rep er helt vesentlige gjenstander for sikkerhet ombord i et skip. At de ser ut som de er laget av pastellfarget papir, og vil synke til bunns ved enhver berøring med vann, viser en ironi som er typisk for West. Repet har en unaturlig, stiv, oppadrettet form -som en søyle eller en obelisk. Som et symbol på manndomskraften, eller «sjømannskraften», om man vil. Men like mye kan Spalt tolkes som en humoristisk kommentar til de alvorstunge kunstverkene som et museum ofte er fylt med.

Først og fremst er skulpturene lekne, og inviterer publikum til å sitte, klatre eller krype inn i dem. Bli en deltager i kunstverket mens man nyter årets siste solvarme i september. Slik Spelt interagerer med Renzo Pianos museumsbygning, som også er utformet fra en maritim idé.

Hvor:
Tjuvholmen bystrand
0252 Oslo

Stikkord