Da vi startet å lete etter verk av disse kunstnerne, møtte vi ofte på overraskende og merkelige holdninger som at det ikke fins nok materiale, det var jo så små kunstnerskap, så små produksjoner…. Men vi fant masse materiale. Vi kunne ha kuratert mange slike utstillinger. Likevel var det vanskelig å få støtte til utstillingen, så det ble ingen publikasjon. Først seks år etter åpningen kunne Kunsthallen gi ut Jorunn Veitebergs bok «Hold stenhårdt fast på greia di: norsk kunst og kvinnekamp 1968-1989». Erfaringen med dette prosjektet gjorde meg oppmerksom på hvor viktig det er for meg med kontinuerlige samtaler og samarbeide med andre kunstnere. Samtalen jeg har gående med Elise Storsveen har pågått siden vi var barn; det er utrolig verdifullt fordi det har vevet seg inn og ut av så mange forskjellige livssituasjoner. Det er også viktig med samtalene med kunstnere fra andre generasjoner enn min – som for eksempel Silje Linge Haaland, Marianne Hurum, Elisabeth Haarr og Siri Aurdal. Jeg er opptatt av hvordan vi har så mye til felles, samtidig som vi også er tydelig formet av den tiden vi ble voksne i.
Det er rart å høre deg fortelle om disse erfaringene og holdningene, for de er tett opp til hva jeg møtte da jeg gikk i gang med å samle materiale til min magistergrad, som omhandlet tre norske avantgardekunstnere - Ragnhild Keyser, Ragnhild Kaarbø og Charlotte Wankel - men det var rundt 1990! Jeg ble også møtt med at det ikke var nok kildemateriale tilgjengelig, kunstnerskapene var små, ikke gode nok, at deres verk var uorginale - at verkene lå for tett opp til deres mannlige lærere på kunstskolene. Det stemte overhodet ikke! Og så viser det seg at slike holdninger fortsatt er ganske utbredt 20-25 år senere…! Det er forstemmende.
Ja, det er seige maktstrukturer, som det tar tid å endre. Det er mange kvinnelige kunstnere som har hatt en stemme i sin samtid, eller så lenge de er i stand til å holde prosjektet sitt aktivt oppe i det kollektive synsfeltet. Det er etterpå de forsvinner ut av syne. Se på prosjektet til Marit Paasche om Hannah Ryggen, for eksempel. Paasche har avdekket at det var ingenting usynlig ved Hannah Ryggen i hennes levetid. Hun stilte ut både nasjonalt og internasjonalt og hadde en sterk stemme i norsk kunstliv. Det er det historiserende feltet som har fortiet henne. Det samme gjelder Sidsel Paaske og – i en litt annen versjon – også Siri Aurdal. Og sikkert mange, mange flere. Og ja, jeg blir sinna på vegne av disse kunstnerne og deres kunstnerskap, men jeg blir også sinna på vegne av alt det vi – publikum, kunstelskerne, kunststudentene – ikke har fått; arven, samtalene, diskusjonene og de nye kunstverkene vi har gått glipp av.
Hva er planene fremover?
Dan Graham hadde en utstilling for noen år siden som het «Dan Graham- More of the Same», ha-ha-ha! Jeg kjenner litt at jeg har kommet dit. Ingen tid å miste. Det er bare å dra pusten dypt og fortsett der jeg slapp.
Lørdag 29. februar kl 15:00 arrangeres det en kunstnersamtale mellom Eline Mugaas og Lotte Konow Lund i Galleri Riis, Arbins gate 7 i Oslo. Velkommen!
hilde.moerch@kunstavisen.no