Dette ser vi frem til i kunståret 2022

Niki de Saint Phalle, Sweet Sexy Clarice, 1968, litografi og serigrafi på papir. Moderna Museet, Stockholm. Donasjon 2005 fra Pontus Hultén. BONO, Oslo 2022.

Mona Gjessing anbefaler:


MUNCH, Oslo
SOLO OSLO: SANDRA MUJINGA
22. januar – 3. april 2022

SOLO OSLO er en ny serie soloutstillinger presentert i samarbeid med Talent Norge og Canica. Serien er en del av MUNCHs satsning på samtidskunst og skal vises i museets 10. etasje. I sin utstilling på MUNCH tar Sandra Mujinga (f. 1989), som jobber med skulptur, video, fotografi, performance og elektronisk musikk, utgangspunkt i ny teknologi når hun undersøker betydningen av skygger og vekslingen mellom synlighet og usynliggjøring. Den 23. januar klokka 14.00 inviteres publikum til kunstnersamtale med kunstneren i museet.

Installasjonsbilde fra utstillingen INFORMATION (Today), Kunsthalle Basel, 2021. I front: Marguerite Humeau, Riddles(Jaws), 2017-2021. Bak: Laura Owens, Untitled [SMS +41 79 807 86 34], 2021. Foto: Philipp Hänger / Kunsthalle Basel.

Astrup Fearnley Museet, Oslo
INFORMATION (Today)
4. februar – 24. april 2022

Gruppeutstillingen INFORMATION (Today) følger hakk i hel på den kritikerroste utstillingen Sissel Tolaas RE_____ på Astrup Fearnley Museet. INFORMATION(Today) er, ifølge museet, et uformelt tilsvar på den ikoniske utstillingen INFORMATION som fant sted ved Museum of Modern Art i New York i 1970, og undersøker hvordan dagens kunstnere forholder seg til den uendelige strømmen av informasjon og data og dens innvirkning på hverdagen. Utstillingen består av internasjonale kunstnere født etter 1970 og er produsert av Kunsthalle Basel i samarbeid med Astrup Fearnley Museet.

Stavanger Kunstmuseum
Jan Groth
6. mai – 4. september 2022

Det er litt av en begivenhet når Stavanger Kunstmuseum inviterer til en utstilling med arbeider av Jan Groth (f. 1938). I utstillingen eksponeres publikum for fire nye veggtegninger skapt spesielt for rommene på museet, i tillegg til et utvalg sentrale gobeliner og skulpturer samt tegninger og arkivmateriale. Kurator for utstillingen er Vibece Salthe. Salthe har satt sammen utstillingen i samarbeid med Jan Groth. Utstillingen vil garantert trekke til seg et stort antall besøkende i løpet av sommerhalvåret.

 Råmateriale til Fra Far, Lene Berg, 2021-2022.

Bergen Kunsthall, Bergen
Festspillutstillingen 2022: Lene Berg
26. mai – 21. august 2022

Filmregissøren og billedkunstneren Lene Berg (f. 1965) er årets festspillutstiller, og Berg er i gang med et omfattende prosjekt som denne våren skal fylle Bergen Kunsthall. Utstillingen utgjør første del av et større arbeid under tittelen Fra Far, hvor Berg tar utgangspunkt i arven etter faren, filmregissør og forfatter Arnljot Berg som tok sitt liv da hun var tenåring. Mens Bergs tidligere filmer og kunstprosjekter ikke har vært utpreget selvbiografiske, skjedde det en dreining ved filmen False Belief (2019). Fra Far bygger også på selvbiografisk stoff.

Det nye Nasjonalmuseet. Foto: Børre Høstland / Nasjonalmuseet.

Nasjonalmuseet, Oslo
Jeg kaller det kunst
Åpner 11. juni 2022

Utstillingen vil fylle hele Lyshallen – 2 400 kvadratmeter og takhøyde på syv meter –, det nye Nasjonalmuseets store rom for skiftende utstillinger. Museet skriver selv om utstillingen: «Hva er god kunst? Og hvem bestemmer? Nasjonalmuseets åpningsutstilling utforsker hva som er utenfor og innenfor i kunsten.» Først og fremst gleder jeg meg enormt til at det nye Nasjonalmuseet åpner, til å få tatt alle saler i øyesyn og, ikke minst, til å studere utstillingsprogrammet som, forhåpentligvis, snart lanseres.

 

Hilde Mørch anbefaler:

Fra monteringen av utstillingen Jeg kaller det kunst i Lyshallen. Foto: Nasjonalmuseet /Ina Wesenberg.

Åpningen av nye Nasjonalmuseet, Oslo
Samlingen og Jeg kaller det kunst
Lørdag 11. juni 2022

Med åpningen av Nasjonalmuseet får Norge et kunstmuseum i verdensklasse for landets samling av kunst, arkitektur og design – og, en solid, imponerende arkitektur som jeg tror vil bli valfartet til og bli satt stor pris på. Museet åpner med utstillingene Samlingen og Jeg kaller det kunst. Utstillingen, Samlingen, består av over 5 000 verk – en samlet, kronologisk presentasjon med verk fra hele samlingen som viser de store linjene i norsk billedkunst, design- og kunsthåndverkshistorie sammen med sentrale utenlandske verk fra samlingen. Samlingsutstillingen vises i over 80 rom, er på ca. 10 000 kvadratmeter og spenner over nærmere 3 000 år! Jeg kaller det kunst skal vises i Lyshallen, et stort rom for skiftende utstillinger, og er en enormt stor mønstring av samtidskunst med om lag 150 kunstnere og kunstnergrupper med verk som spenner fra maleri, musikk, video og teater. Utstillingen skal utforske «grensen mellom hvem som er utenfor og innenfor i kunstverdenen, og setter den etablerte kunsten opp mot den alternative, det sterile mot det personlige, og det abstrakte mot det banale».

Henie Onstad Kunstsenter, Høvikodden, Bærum
Niki de Saint Phalle
16. september 2022 – 12. februar 2023

Det er virkelig en begivenhet av de sjeldne at en utstilling av Niki de Saint Phalle vises i Norge – på Henie Onstad Kunstsenter. Den fransk-amerikanske billedkunstneren og skulptøren Niki de Saint Phalle (1930-2002) var en sentral aktør i den nye generasjonen av unge kunstnere som på begynnelsen av 1960-tallet brøt grensene for hva et kunstverk kunne være. Hun er mest kjent for sine fargesprakende, burleske og ofte overdimensjonerte kvinnefigurer, såkalte «Nana»-damer, som hun begynte å skape for å utforske kvinnens rolle i samfunnet på 1960-tallet, men også for sine «skytemalerier» der hun fullførte verk ved å skyte maling på lerreter og materialbilder ved hjelp av pistol, rifle eller kanon. Ekebergparken avduket i fjor en stor skulptur av kunstneren.

Trondheim Kunstmuseum
This just in: Nye innkjøp til samlingen: Solveig Lønseth: SURROUNDING OCEANS, 2017
8. desember 2021 – 27. mars 2022

Sted og omstendighet dannet grunnlag for Solveig Lønseths (f. 1986) separatutstilling, SURROUNDING OCEANS som ble vist i Trøndelag Senter for samtidskunst i 2017 og som nå er innkjøpt til Trondheim Kunstmuseum i sin helhet og vises i Storsalen der. Verket består i at Lønseth har konservert dagslyset til en serie avbildninger av Trøndelag senter for samtidskunsts glassfasade, fremstilt med den fotografiske eksponeringsteknikken blåprint, også kjent som cyanotypi på silkeduk.

Galleri F 15, Jeløy, Moss
Munchs mesener og samlere, venner og hjelpere 1900-1916
12. februar – 4. mai 2022

Galleri F15 har tidligere vist to Munch-utstillinger, Munch og Moss 1913-1916 (2013), Fruktbar jord. Munch i Moss (2016) for å vise Munchs tilknytning til byen og øya. Edvard Munch (1863-1944) leide Grimsrød gård på Jeløy i tre år – fra 1913 til 1916. Han hadde endelig fått oppdraget med å male Aula-dekorasjonene og trengte større plass.

Galleri F 15 på Jeløy viser i vår sin tredje Edvard Munch-utstilling, Munchs mesener og samlere, venner og hjelpere 1900-1916, der de ønsker å løfte frem og utforske «administrasjonen av Edvard Munchs kunstnerskap innenfor tidsperioden 1900-1916, med fokus på de store mesener og samlerne», og skal vise «både portretter og landskaper, utført i eller med motiver fra Munchs steder i Åsgårdstrand, Kragerø, Hvitsten og Moss».

Haugar Kunstmuseum, Tønsberg
Bjørn Ransve – State of the Art
29. januar – 24. april 2022

Haugar Kunstmuseums utstilling Bjørn Ransve – State of the Art blir en omfattende presentasjon av Bjørn Ransves grafikk. Bjørn Ransve (f. 1944) er en betydelig kunstner - ikke minst grafiker - som vi nå får mulighet til å se bredden av. Ransves kunstnerskap, som kjennetegnes av mange skiftende uttrykk – fra den figurative maleriske tradisjonen til den modernistiske abstraksjonen. Hans variasjoner av abstrakte uttrykk er like rik og mangfoldig som hans figurmotiver, hvilket gjør hans kunstnerskap svært interessant. Ransve inngår i tradisjonene etter Edvard Munch, der norske kunstnere har arbeidet med grafikk på høyt internasjonalt nivå. Utstillingen blir den mest omfattende presentasjonen av Bjørn Ransves grafiske arbeider som noen gang er vist.

    Stikkord