fbpx En utstilling vi gjerne skulle ha sett

En utstilling vi gjerne skulle ha sett

Ingrid Book & Carina Hedén: «Verk (troll) #7(13)», 2020, pigment print © Ingrid Book & Carina Hedén/BONO 2021.

Og fjorden der nede blir ved å gå videre mot havet, og blandes med alle verdens vann. Sjelden kommer man over så fine utstillingstitler som denne hentet fra Renæssance, en novelle av Hans E. Kinck. Men, hvilke kunstnere bidro og hva var det egentlig publikum fikk se i utstillingen som ble tatt ned den 25. april i år?

Thorbjørn Sørensen: «Død flaggspett», 2021, akvarell © Thorbjørn Sørensen/BONO 2021.

Betydelige kunstnerskap foldet seg ut

Ingrid Book & Carina Hedén, Per Christian Brown, Thorbjørn Sørensen, Hege Nyborg og Helene Sommer har de to siste årene reist rundt i Hardanger. I teksten som følger utstillingen heter det, blant annet: «Dei [kunstnerne] har sett gjennom samlingane etter bilethoggar Ingebrigt Vik og botanikar Johan Havaas, lest seg opp på rapportar og litteratur og tolmodig granska vokstrar og landskap, vitskap og folkloristikk. Det ikoniske og politiske ved landskapet i Hardanger var tidleg tilstade i nasjonsbygginga, og ideen om kven vi er og korleis me forvaltar arva, er ikkje ferdig snakka. Heller ikkje her. Kva ser me der me ferdas og kva for forteljingar skapar me ut av det me ser?»

Per Christian Brown: «Der Wurzelmensch» 5, 2021, Sølv gelatin trykk © Per Christian Brown/BONO 2021.

Maleri, tegning, fotografi, video og installasjon

Gjennom bruk av forskjellige medier ga utstillingen, ifølge utstillingsteksten, ulike innfallsvinkler til spørsmålet om hva Hardanger er i dag og hva et landskap som dette [landskapet i Hardanger] forteller oss om identitet, historie, vitenskap og vårt forhold til naturen.

Hege Nyborg: «Naturens vidundere», 2021, olje på lerret © Hege Nyborg/BONO.
Oversiktsbilde fra utstillingen, Kabuso 2021. Foto: Per Christian Brown.

På forsiden: Helene Sommer: «Postkort fra Hardanger» #3, 2021, fra videoprosjektet Sagn om jord © Helene Sommer/BONO 2021.

En digital presentasjon av utstillingen finner du her og en presentasjon av kunstnerne her.

Stikkord