Mari Slaattelid åpner ny utstilling i Kunstnernes Hus

Fra høyre overlyssal. Foto: Vegard Kleven

I kveld åpner Mari Slaattelid utstillingen «Stempel» på Kunstnernes Hus i Oslo. Begge de nyoppussede overlyssalene i byggets 2. etasje er tatt i bruk, og hele 21 malerier, inkludert et helt spesielt veggmaleri på den ene fondveggen og døren i venstre sal, fyller de naturlig belyste rommene. I pressemeldingen beskrives nevnte veggmaleri, «16. februar kl. 14:44», som et solstempel: «Solstempelet, malt direkte på vegg og dør i venstre sal, er en simulering av hvordan sollyset kan tenkes å falle inn gjennom overlysvinduene en tidlig ettermiddag i februar». 

Foto av den ene fondveggen i venstre overlyssal. Mari Slaattelid Eksponering, 1999 og 16. Februar kl. 14:44, 2020 © Mari Slaattelid/BONO Foto: Vegard Kleven

Maleriene er produsert i tidsrommet 1999 til 2020, men hovedvekten av bildene er nye og er laget til den aktuelle utstillingen. De siste to årene har Slaattelid stått og arbeidet i atelieret i Kunstnernes Hus, som forøvrig feirer 90 år i 2020. I anledning jubileet har Kunstnernes Hus valgt å tilbakeføre et av rommene i 2. etasje med utsikt mot Slottsparken til et skjermet hvilerom. I tilknytning til Slaattelids utstilling er et stort bord midt i værelset fylt av kunstbøker og litteratur som Slaattelid har vært inspirert av, og dessuten, kataloger og avhandlinger relatert til Mari Slaattelids kunstnerskap. Kurator for utstillingen «Stempel» er sjefskurator ved Kunstnernes Hus, Ida Kierulf. Kierulf gjør oppmerksom på at Slaattelids utstilling har vært planlagt i noen år, men at den, naturlig nok, ble forskjøvet da Slaattelid fikk forespørselen om å være festspillkunstner i Bergen våren 2019. «Vi tok forøvrig inn mange flere arbeider til vurdering enn de som nå finnes i utstillingen, og det var vanskelig å velge blant alle de fantastiske arbeidene Slaattelid har skapt opp gjennom årene. Vi kan nå presentere en utstilling med for det meste helt nye verk som har vokst frem i atelieret her på Kunstnernes Hus det siste året, og som virkelig feirer lyset, høyden, linjene og historien til disse unike overlyssalene», sier Ida Kierulf. 

Mari Slaattelid: Holer i fjell som ikkje finst 1-8, 2014 © Mari Slaattelid/BONO  Foto: Vegard Kleven

Presentasjonen på Kunstnernes Hus er et samarbeid med Bergen Kunsthall, hvor Mari Slaattelid var Festspillutstiller i 2019. Slaattelid er representert av STANDARD(OSLO).   

mona.gjessing@kunstavisen.no

Stikkord