fbpx Kunstavisens kviss nr 7 - fasit

Kunstavisens kviss nr 7 - fasit

Stortinget, fotografi mellom 1900 og 1920. Foto: Nasjonalmuseet / Ukjent.  (Fotolisens: CC-BY-NC)

1. De fleste har nok sett denne bygningen som huser Norges Nasjonalforsamling. Men hva heter arkitekten som til slutt fikk oppdraget med å tegne Stortingsbygningen i 1860? 
Svar: Emil Victor Langlet (1824-1898) Langlet var en svensk arkitekt, utdannet ved Chalmers i Gøteborg, Kungliga Akademin i Stockholm, og Ecole des beaux-arts i Paris. Langlet presenterte sitt forslag i en arkitektkonkurranse i 1856, og hans forslag fikk mye positiv oppmerksomhet. 

2. Hvem regnes gjerne som den første norske studioglasskunstner? 
Svar: Ulla-Mari Brantenberg (f.1947)

3. Kunstneren I.C. Dahl (1788-1857) virket også som professor ved kunstakademiet i Dresden, bygget en egen kunstsamling og blir gjerne regnet som Fortidsminneforeningens grunnlegger. Mindre kjent er at han i 1841 kjøpte Vang stavkirke i Valdres for å sette den opp ett annet sted. Hvor står Vang stavkirke nå?
Svar: Vang stavkirke (til dels rekonstruert) står i dag i Karpacz, en polsk landsby nær grensen til Tsjekkia.

4. Hva betyr gouache?
Svar: Gouache betegner både teknikken å male med dekkende vannfarger, og et bilde som er malt med denne teknikken. Det som skiller Gouachemaling fra vanlig akvarellfarge, er at den inneholder sinkhvitt eller kritt, som gjør fargen matt og ugjennomskinnelig.

5. Hvilken uttrykksform er den allsidige kunstneren Vibeke Tandberg kanskje mest kjent for?
Svar: Vibeke Tandberg skriver romaner, skaper utstillinger som tematiserer miljøspørsmål og mye annet, men er mest kjent som fotokunstner.

6. Hva het Nasjonalmuseets første direktør?
Svar: Sune Nordgren (født 1948)

7. Hvor ligger Preuss fotomuseum?
Svar: Preuss fotomuseum ligger i Horten

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.