fbpx Kunstavisens kviss nr 4 - fasit

Kunstavisens kviss nr 4 - fasit

Langt langt borte saa han noget lyse og glitre, 1900. Foto: Nasjonalmuseet / Høstland, Børre 

1. «Langt borte så han noe lyse og glitre» - («Soria Moria slott») Hva het den folkekjære kunstneren og eventyrillustratøren som malte dette berømte bildet i året 1900? 
Svar: Theodor Kittelsen (1857-1914)

2. Sogn og Fjordane Kunstmuseum er bl.a kjent for en samling med høy andel kvinnelige kunstnere, men i hvilken vakker by på Vestlandet ligger museet?
Svar: Førde

3. Det er vanlig å hevde at moderne maleri har sin historiske begynnelse i det flamske maleriet på 1500-tallet. Men hvilket kunstuttrykk var det malerne i Flandern utviklet på denne tiden?
Svar: Oljemaleri

4. En rik skipsreder og en berømt filmskuespillerinne på glattisen giftet seg i 1956. Noen år senere bygget de et moderne kunstsenter på Høvikodden utenfor Oslo. Hva het ekteparet?
Svar: Sonja Henie (1912-1969) og Niels Onstad (1909-1978)  (Henie-Onstad Kunstsenter)

5. Hva var «Bauhaus»?
Svar: «Bauhaus» var en høyskole for nyskapende arkitektur og formspråk som ble grunnlagt i Weimar i Tyskland i 1919 av Walter Gropius. Bauhaus har hatt stor innflytelse på utviklingen av moderne arkitektur og kunst over hele verden. Skolen ble stengt av nazistiske myndigheter i 1933.

6. Hva heter kunstneren som er kjent for sine store edderkopplignende skulpturer?
Svar: Louise Bourgeois (1911-2010) Det finnes også verk av Bourgeois i Norge, bl.a. The Damned, The Possessed and the beloved, en del av Steilneset Minnested, også kalt heksemonumentet, i Vardø. Minnestedet er skapt i samarbeid med arkitekten Peter Zumthor.

7. Hva er «duodji»?
Svar: «Duodji» er en fellesbetegnelse på samisk kunsthåndverk og husflid, gjerne utført med høy håndverksmessig kvalitet i tre, bein, never og andre naturmaterialer.

 

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.