fbpx Kunstavisens kviss nr 22 - fasit

Kunstavisens kviss nr 22 - fasit

Edvard Munch, Mannen i kålåkeren, 1916. Foto: Nasjonalmuseet/Lathion, Jacques Fotolisens: Fri ikke-kommersiell bruk (CC-BY-NC)

1. Det er snart sommer, selv om vi enda ikke er like langt i sesongen som denne «Mannen i kålåkeren» fra 1916. Dette bildet tilhører Nasjonalmuseets samling, men hvem har malt bildet?
Svar: «Mannen i kålåkeren» er malt av Edvard Munch (1863-1944).

2. Ulefos Hovedgaard, bygget av statsråd Niels Aall på begynnelsen av 1800-tallet, regnes som et av Norges viktigste empirebygg. Hvor i landet ligger Ulefos Hovedgaard?
Svar: Ulefos Hovedgaard ligger i Nome kommune i Vestfold og Telemark.

3. Hva er Marie Tannæs (1854-1939) kjent for?
Svar: Marie Tannæs var billedkunstner og særlig kjent for sine høstmotiver. Hun er innkjøpt av en rekke kunstinstitusjoner bl.a. Nasjonalmuseet i Oslo.

4. Den 16. juni 2020 åpner Earth, Wind, Fire, Water - Nordisk kunsthåndverk, 44, Tendenser. På hvilken idyllisk kunstinstitusjon kan du oppleve denne utstillingen?
Svar: Utstillingen vises på Galleri F 15 på Alby Gård på Jeløya.

5. Hvilken norsk billedkunstner, kunsthåndverker og professor har blant annet utsmykket Tinghuset i Oslo?
Svar: Ole Lislerud (f. 1950).

6. Hva betyr ordet renessanse?
Svar: Ordet stammer fra latin (renasci) og betyr direkte oversatt «gjenfødelse». Renessansen betegner en sentral epoke i europeisk historie da antikkens kunst, kultur og filosofi ble gjenoppdaget. Den startet i Italia på begynnelsen av 1400-tallet.

7. Hvem leder organisasjonen Norske Kunsthåndverkere?
Svar: Tekstilkunstneren Hanne Øverland.

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.