fbpx En av fire stjerner i Trondheim Kunstmuseum

En av fire stjerner i Trondheim Kunstmuseum

Tori Wrånes (foto: Marianne Hagland Westerlund), Kira Wagner (foto: Ignat Wiig), Steinar Haga Kristensen (foto: Niklas Hart), Matias Faldbakken (foto: Dan Petter Nergaard). 

De nominerte til en av verdens største kunstpriser, Lorck Schive Kunstpris, er blant landets fremste kunstnere: Kira Wager, Tori Wrånes, Matias Faldbakken og Steinar Haga Kristensen.  Hver av de fire nominerte kunstnerne mottar 150 000 kroner til produksjon av verk, og den prestisjefylte prisutstillingen blir avholdt ved Trondheim Kunstmuseum fra 20. mars 2021. Lorck Schive Kunstpris er på 500 000 kroner og deles ut for femte gang høsten 2021. Kunstprisen er initiert av styret i Lorck Schive og hustrus legat. I styret sitter Sissel Lillebostad, Odd Fredrik Heiberg, Ruben Steinum og Esther Maria Bjørneboe (vara). 

Nominasjonen

Lorck Schive Kunstpris ble opprettet i 2013 etter modell av Turner-prisen og deles ut annet hvert år. Men, hvordan foregår nominasjonen? 

Fire uavhengige organ nominerer ti kandidater. Kriteriene for å bli innstilt er at man i tillegg til å ha et betydelig kunstnerisk virke, enten bor eller arbeider i Norge, og at man er under 50 år. De nominerende organ er: Statens Kunstnerstipends stipendkomité (4), Trondheim Kunstmuseum (3), Norsk Kritikerlag (2) og Norsk Kuratorforening (2). Lorck Schives styre velger fire av disse kunstnerne som inviteres til å delta på prisutstillingen på TKM.

En kort prat med en av de nominerte

Det å bli nominert til Lorck Schive Kunstpris er ikke bare en ære, men medfører også muligheten til å stille ut egen kunst i godt selskap. Jeg fikk en uttalelse fra en av de nominerte kunstnerne, Kira Wager, om hva det betyr å være nominert til en slik pris. 

Hva betyr det for deg å bli innstilt til Lorck Schive Kunstpris 2021?
Det var veldig hyggelig med anerkjennelsen. Og å bli nominert gir et ekstra driv til ateliervirksomheten. 

Har du begynt å tenke på hva du vil vise frem i prisutstillingen?
Ja, jeg har startet prosessen med å tenke på hva jeg skal gjøre.

Hvordan er ditt forhold til de tre øvrige nominerte? 
Alle de tre andre nominerte er kunstnere jeg virkelig respekterer og følger med på med nysgjerrighet. Så dette gleder jeg meg virkelig til! 

mona.gjessing@kunstavisen.no