Edvard Munch Art Award (EMAA) tildelt Lawrence Abu Hamdan

Lawrence Abu Hamdan tar i mot prisen i skjelvende, gul silikon laget av Lars Marcus Vedeler, fra Dronning Sonja. Foto: Kjetil Andersen/Munchmuseet

Den prestisjefylte prisen ble delt ut for tredje gang i en seremoni i Oslo Rådhus i går kveld av Dronning Sonja. Prisvinneren fikk 500 000 kroner og en separatutstilling i det nye Munch-museet i Bjørvika i 2023. Prisutdelingen ble etterfulgt av en kunstnersamtale mellom Lawrence Abu Hamdan, forøvrig også en av vinnerne av Turnerprisen 2019, og redaktøren for Frieze Magazine, Pablo Larios. 

Hamdan ble valgt av jurymedlemmene Suzanne Cotter, Mami Kataoka, Ingar Dragset, Simon Niami, og juryformann Alfred Pacquement. Juryen utnevnes av Munchuseets direktør, Stein Olav Henrichsen.

Utdrag fra pressemeldingen:
Juryen var enstemmig i sin vurdering av arbeidet til Lawrence Abu Hamdan, særlig for originaliteten og de dype spørsmålene som blir reist. Gjennom ulike medier, og spesielt lyd, avdekker Abu Hamdan nye perspektiver på ofte komplekse problemstillinger, og skaper rom for kritisk refleksjon. Juryen anerkjenner særlig Hamdans fokus på menneskerettigheter og måten han adresserer viktige politiske temaer gjennom kunsten sin. Med bakgrunn fra musikkverdenen reflekterer Hamdan, som definerer seg selv som et «private ear», overbevisende rundt disse spørsmålene gjennom nedstrippet, sofistikert og tankevekkende, ofte provoserende uttrykk. En dyp forståelse for arkitektonisk rom karakteriserer arbeidet hans, i hvilket han legger til rette for en fysisk opplevelse som tillater publikum å engasjere seg i større kulturelle og sosiale spørsmål på et personlig plan.

Kunstner Lawrence Abu Hamdan (1985) er fra Amman og har sin base i Beirut. Gjennom sin kunst har han satt fokus på de politiske effektene av å lytte. På grunn av sitt arbeid med lyd, har Abu Hamdan vært ekspertvitne i asylhøringer i Storbritannia. Hans siste utstilling «Earwitness Theatre» har blitt presentert på IMA Brisbane, CAM St Louis, Witte De With, Rotterdam, Tate Modern Tanks og Chisenhale Gallery, London, der den ble nominert til Turnerprisen. Hans kunstverk er en del av samlingene på MoMA, Guggenheim, Van AbbeMuseum, Centre Pompidou og Tate Modern. Abu Hamdan mottok sin doktorgrad i 2017 fra Goldsmiths College London, og er for tiden stipendiat ved Gray centre for Arts and Inquiry på University of Chicago. 

mona.gjessing@kunstavisen.no