Tori Wrånes er Festspillkunstner i 2025

Tori Wrånes: ECHO FACE, 2020-2022. Foto: Frida Gregersen.

Bergen Kunsthall annonserte i dag at Tori Wrånes (f. 1978, Kristiansand) blir neste års festspillkunstner. Wrånes er internasjonalt anerkjent for sine store totalinstallasjoner med bruk av vokal, lyder, film og performance, der dansere gjerne bruker masker og kostymer som forvrenger utseendet. Hun er for tiden Norgesaktuell med den turnerende danseforestillingen Retro katt, samprodusert med dansekompaniet Carte Blanche. Her er hovedrollene lopper i baksiden av en gigantisk katt, som ligger på scenen og purrer. Forestillingen ble blant annet vist på Festspillene i Bergen 2024. 

Wrånes deltar for tiden også i utstillingene Material Matters på galleriet Nazarian / Curcio i Los Angeles, USA, og Enter Woodland Spirits i Tartu, Estland, som er europeisk kulturhovedstad 2024 i lag med Bodø. I september åpner hennes soloutstilling Big Water på Helsinki Art Museum. 

Ifølge pressemeldingen utsendt av Bergen Kunsthall, planlegger Wrånes å lage en stor installasjon som forvandler salene til en unik form for scenografi, der det ekstraordinære møter det hverdagslige. «Skulpturer i utstillingen vil spille en sentral rolle i å forme en fortelling om installasjonen, og fungere som både objekter og utøvere i rommet», heter det videre.

Avtroppende direktør ved Bergen Kunsthall, Axel Wieder, er spent på hva Wrånes vil presentere, med referanse til den kritikerroste utstillingen Hot Pocket

– Tori Wrånes er en av de mest originale kunstnerne på kunstscenen, som opererer mellom utstillingsrom og teaterscene (og alt i mellom). Vi er stolte av å vise et nytt omfattende prosjekt, syv år etter hennes milepælsutstilling på Museet for samtidskunst – nå Nasjonalmuseet – i Oslo i 2017.  

Utstillingskurator ved kunsthallen, Silja Leifsdottir, som kaller Wrånes en «naturkraft i samtidskunsten», hyller hennes bruk av performance, billedkunst og musikk i produksjonen av fengslende publikumsopplevelser.  

– Arbeidet hennes er et dypdykk ned i kroppens performative potensial, og hun antar og forkaster nye identiteter like lett og ledig som en kameleon. Med sin holistiske tilnærming og en unik kombinasjon av humor, varme og mørke, forvrenger hun virkeligheten og presser den til det ytterste, hinsides kulturelle normer og allment aksepterte standarder. Tori beskriver selv arbeidet sitt som et forsøk på å 'omordne verden for å skape mer frihet' – en oppgave som gir særlig gjenklang i dag, når vårt syn på menneskelige relasjoner med andre livsformer er i ferd med å revurderes slik at vi skal kunne forestille oss en annerledes og bedre verden.

    Stikkord