Meningsløs vandalisme

Anna Widéns skulpturgruppe «Pest og karneval» skulle stått i Sofienbergparken til over sommeren. Slik gikk det ikke. Anna Widén: «Pest og karneval» i Sofienbergparken. © Anna Widén / BONO – Foto: Anna Widén

To av tre skulpturer laget av flettet pil, «Pest og karneval», ble satt fyr på og brant ned til grunnen i Sofienbergparken natt til søndag. Saken er meldt inn til politiet, men det har ikke blitt gjort kjent om det har meldt seg noen vitner ennå. 

Kristine Wessel er kunstprodusent og rådgiver i Kulturbyrået Mesén. Foto:Yina Chan

I de tyve årene vi har holdt på med kunst i offentlig rom, har vi aldri opplevd noe liknende. Vi har ikke fått noe frempek på at noe slikt kunne komme til å skje. Tvert imot har vi, både kunstner Anna Widén og vi i Kulturbyrået Mesén, fått tilbakemeldinger både fra pressen, fra sosiale medier og folk som har oppsøkt skulpturgruppen utelukkende mottatt positiv respons. Et «nebb» løsnet imidlertid noen dager etter åpningen, og om det var et uhell eller om det var et utslag av hærverk, vites ikke. Widéns skulpturgruppe har mottatt stor omsorg og kjærlighet fra publikum, sier en opprørt Kristine Wessel.

Et grufullt syn å våkne opp til søndag morgen. Kun én av tre skulpturer sto igjen. Kunstverket er nå tatt ned. Foto: Kulturbyrået Mesén.

Det som virkelig er ille i denne saken er at dette var et fellesskapsprosjekt og det har vært veldig mange som har bidratt i sammenhengen. Dessuten er det jo så mange publikummere som har vist stor interesse for Widéns arbeid. Vi produserte et kunstverk i Sofienbergparken i fjor høst også, Antti Laitinens «Armour», men det var aldri noen vanskeligheter knyttet til dette. Tvert imot. Vel står arbeidene på et utsatt sted, men den ødeleggelsen som nå har skjedd kom fullstendig overraskende på oss, avslutter Kristine Wessel. 

Kunstavisen gjør også oppmerksom på at det for kort tid tilbake også ble satt fyr på en skulptur på Ostøya i Bærum. Det dreier seg om Lise Wulffs skulptur: «Woven Stone», 2019. Ødeleggelsen av skulpturen vakte debatt i Asker og Bærum budstikke. Her er et av debattinnleggene som ligger åpent.

Les Lars Elton sin anmeldelse av «Pest og karneval»

mona.gjessing@kunstavisen.no

    Stikkord