fbpx Lillehammer Kunstmuseum løfter frem Anna Ancher i 2020

Lillehammer Kunstmuseum løfter frem Anna Ancher i 2020

Anna Ancher, Solskinn i den blå stue, 1891. Skagens Kunstmuseer
For første gang presentere danske Anna Anchers rike kunstnerskap fra en bred modernistisk synsvinkel. Utstillingen vil gi mulighet til å se hvordan Ancher fornyet dansk og nordisk malerkunst med sin uvanlig innovative kunst.

Anna Ancher (1859-1935) er uten tvil en av de største og mest populære nordiske kunstnere i perioden 1880-1920. Hennes solrike interiører og intime portretter tilhører den nordiske kunstkanon. 

I 2020-21 skal Statens museum for kunst, Skagens Kunstmuseer og Lillehammer Kunstmuseum vie den danske maleren den hittil største retrospektive utstilling noensinne. Utstillingen består av mer enn 150 malerier, mange tegninger og et omfattende kontekstmateriale med brev, skissebøker, fotografier og kulturhistoriske gjenstander. Utstillingen er ikke kronologisk presentert, men konsentreres rundt åtte ulike tematiske nedslag i Anna Anchers produksjon. 

Anna Ancher, Aftensol i kunstnerens atelier på Markvej, Efter 1913.
Anna Ancher, Aftensol i kunstnerens atelier på Markvej, Efter 1913. Skagens Kunstmuseer

Den forskningsbaserte utstillingen med en tilhørende publikasjon, kaster et nytt blikk på kunstnerens produksjon. Ambisjonen er å løfte Anna Ancher ut av Skagen, i betydningen ut av kunstnerkolonien, som kone til den kjente Michael Ancher og inn større sammenheng. 

Lillehammer Kunstmuseum er det eneste museum utenfor Danmark som skal presentere denne viktige utstillingen etter Statens Museum for Kunst og Skagens Kunstmuseer. Utstillingen er et samarbeid mellom de tre museer og den første Anna Ancher-utstilling i Norge.

Anna Ancher i Lillehammer Kunstmuseum
14.11.2020 - 14.3.2021

redaksjonen@kunstavisen.no

Hold deg oppdatert med vårt ukentlige nyhetsbrev.