Fraspark fra Sotheby´s Institute of Art

Ellen Johanne Gleditsch ved Barbara Hepworth Museum i St Ives 2019

Ellen Johanne Gleditsch fra Sandefjord (f. 1992) er nå på sitt tredje og avsluttende semester ved  Sotheby´s Institute of Art i London. Her tar hun en Master i Art Business. Emnet er norske, private kunstsamlere og deres rolle i norsk kunstoffentlighet.

Sotheby´s Institute of Art er, så vidt jeg forstår, ikke det første stedet du studerer?
Nei, det er riktig. Jeg flyttet til Paris i 2013 for å ta en Bachelor i strategisk design og ledelse ved Parsons School of Design. Jeg dro imidlertid videre til New York i 2015 for å fullføre utdannelsen ved tilsvarende skole der. Over en toårsperiode jobbet jeg for Snøhetta i Oslo og i New York, men bestemte meg så for å spesialisere meg innen kunst. Jeg hadde igjen lyst til å studere i Europa og flyttet til London i 2019. Der ble det Art Business-studier ved Sotheby´s. Det at jeg hadde en lengre utdannelse allerede før jeg startet på en Master, var noe jeg delte med, la meg si, 80% av de andre studentene ved institusjonen. 

Sotheby´s Institute of Art består av to townhouse- bygninger (til høyre for den hvite bygningen) og ligger i Bedford Square i Fitzrovia, rett ved The British Museum.  

Hvorfor akkurat dette studiet? 
Jeg forsto det slik at den utdannelsen de tilbyr ved Sotheby´s ville kunne gi meg en utvidet forståelse av hvordan hele “økosystemet” i kunstverdenen fungerer. Vi har hatt økonomi, juss, kunsthistorie, innføring i hvordan kunstinstitusjoner– store og små – fungerer og hvordan de forskjellige aktørene spiller sammen. Art Business-studiet gir en omfattende innføring i kunstmarkedet som sådan. Utdanningen har styrket min allerede etablerte forståelse av hvordan det globale kunstmarkedet henger sammen. Også det internasjonale miljøet ved skolen har betydd mye – det er et kult sted å studere. 

Hva blir man etter å ha tatt sin utdannelse ved Sotheby´s Institute of Art?
Man ender ikke opp i et bestemt yrke, men blir skikket til å jobbe i museer, gallerier og forskjellige kunstinstitusjoner. Det er ikke en konkret yrkesrettet utdannelse, men heller en utdannelse som gir deg ferdigheter til å fylle mange forskjellige roller i kunstfeltet.

Hva har du lyst til å jobbe med når du nå snart er ferdig med din Master?
Jeg er ikke helt sikker enda, men drømmen er å kunne trekke veksel på alt jeg har lært og kan om design, arkitektur, kunst og det globale markedet. Jeg har stor tro på at disse segmentene kan jobbe enda bedre sammen, det har blitt en økning i samarbeid og krysninger mellom dem, og det nok noe alle parter kan dra nytte av. Jeg er også stor tilhenger av at design, arkitektur og kunst skal oppleves, mere enn å bare bli kikket på – det handler så mye om følelser. Jeg skulle gjerne jobbet i et galleri eller i en institusjon som har en nærhet med kunstnerne og prosjektene de gjør. Primært ønsker jeg å jobbe litt i utlandet først.

Avslutningsvis, hva er det helt spesielle med utdannelsen ved dette instituttet?
Man får et veldig godt, internasjonalt nettverk, man får undervisning av dyktige forelesere og så er det jo selvsagt Sotheby´s – navnet. Det gir tyngde i seg selv.  Å være i London betyr jo også tilgang til en fantastisk kunstscene med viktige kunstmuseer og gallerier. Det er klart at jeg trives her.

Les mer om utdannelsen ved Sotheby´s Institute of Art. Utdannelsen er støtteberettiget fra Statens Lånekasse for utdanning. 

mona.gjessing@kunstavisen.no