Der glapp nok en Picasso

Pablo Picasso og Carl Nesjar, Sylvette. Naturbetong Foto: Wikimedia

Pablo Picasso og Carl Nesjar
Sylvette

Naturbetong

 

Da rivningen av Y-blokken var et faktum, foreslo Larvik å omplassere kunstverkene til sin by. Kanskje for å bøte på avslaget av den 14 meter høye Picasso-skulpturen, Sylvette, som ble tilbudt fødebyen av Carl Nesjar, i forbindelse med Larviks 300-års jubileum i 1971.

Byen sa blankt nei, da noen mente at skulpturen ikke var «vakker» nok, mens andre påpekte at den var et bevis på at Picasso var for glad i damer (Det hjalp ikke at avisene hevdet at skulpturen egentlig var et portrett av Picassos kone, Jacqueline.) 

Pablo Picasso (1881-1973) og Carl Nesjar (1920-2015) hadde et tett og fruktbart samarbeide i mange år fra 1950-tallet. Picasso laget tegninger og modeller, som Nesjar designet og utførte i naturbetong. Utsmykningen av regjeringsbygget i Oslo, med fasade – og foaje- utsmykningene, Fiskerne og Måken, var det første de samarbeidet om. Deres mange felles skulpturer befinner seg en rekke steder i Europa og USA.

Modellen for Sylvette er Sylvette David, som Picasso møtte tilfeldig på 1950- tallet. Han ble øyeblikkelig charmert av den unge, lyshårete piken med hestehalen festet høyt på hodet, en helt ny hårfrisyre på den tiden. Picasso laget et 40-talls portretter av henne som ble utstilt i Paris, og gjorde Sylvette og hennes hestehale berømt over natten. Birgitte Bardot kopierte til og med hennes hår-stil etter å ha sett coverfoto av henne i Paris Match. I skulpturen står hestehalen ut som en antikk hodehjelm, slik Picasso hadde oppfattet den, og den ruvende Sylvette fremstår nærmest som en Pallas Athene fra 1950-tallet.

Nesjar gav ikke opp Picasso-prosjektet. I over 30 år arbeidet han for å få Sylvette reist i Larvik, og i 2001 så det ut til å gå i orden. Da var det imidlertid Picassos familie som stoppet planene, og hevdet at avtalen med kunstneren ikke gjaldt mer. Etter tre år så det imidlertid ut som om man kunne reise skulpturen, men da støpningen så vidt var kommet i gang, sviktet dessverre Carl Nesjars helse, og arbeidet måtte avsluttes.

I dag må man til Sverige og Kristinehamn ved Vänern for å se skulpturen av den unge modellen til Picasso, utført av Carl Nesjar i 1965. Får vi noensinne se Sylvette i Larvik?

anne.vira.figenschou@kunstavisen.no

    Stikkord