BUNN GASS!

Guttorm Nordø: Tekst! Kunst og sånn 1981 – 2020. Idiot Press, 2021. Design Roger Aasegg. 

Nordø hadde kvalifikasjoner som rockemusiker, aksjonist, grafittikunstner og småkriminell da han ble tatt opp ved Kunstakademiet i Trondheim.

Det var før Samordna opptak sørget for at et slikt villskudd som Nordø med strålende karakterer fra Livets Harde Skole, ble luket ut fra tilgang til det akademiske drivhus. Fra første dag på Akademiet ga han bunn gass og har havnet i Nasjonalmuseet og Trondheim Kunstmuseum, hatt soloutstillinger på Henie Onstad Kunstsenter og Preus Museum. Hans internasjonalt viktige samling av Mail Art, har fått sin plass i Nasjonalbiblioteket. Altså en kunstner med en anerkjennelse og betydning de fleste bare kan drømme om å oppnå!

Fra Guttorm Nordø: TEKST! Kunst og sånn! 1981 – 2020. Idiot Press, 2021. © Guttorm Nordø/BONO 2021.

Hva som har formet hans kunst

Nå har han utgitt et utvalg av tekster som spenner over 39 år. Spredt utover i boken, kommer han stadig tilbake til egne erfaringer fra livet som kunstner. Han karakteriserer sin egen bakgrunn som White Trash, og har en vakker tekst der han hyller folkebiblioteket, som stedet som reddet han fra gaten. I tekster om Dada, Fluxus og Mail Art, får vi et innblikk i hvordan disse avantgarde bevegelsene har formet hans egen kunst. 

Like gjerne på kafeer som museer

Vi blir kjent med en kunstpolitisk aksjonist, som ikke er opptatt av å ta strategisk riktige valg for å få en plass på parnasset, men ivrer for at kunsten skal være til stede der folk er. Ja, at den skal være en del av livet. Han skriver like gjerne om opplevelsen av å stille ut på kafeer som i museer. Den humoristiske «10 Trinn. En liten kunsthistorie», innleder med at han sager ned og stjeler en reklameboard. En synsforsøpling av Svartlamoen. Det ble omskapt til et maleri som i to år var montert på Kunstforeningens bygg ut mot en trafikkert gate i Trondheim. Neste steg var å fungere som garasjetak på Grønland før det ble brukt som brannhemmende skillevegger i et festlokale. Med ny grafitti inngikk det i en soloutstilling på Henie Onstad Kunstsenter, før det endte opp i Harstad som en donasjon til Galleri – Nord – Norge i 2003.

Guttorm Nordø. Foto: May-Irene Aasen. © May-Irene Aasen/BONO 2021.

«Kaos Piloten»

Hos Nordø er kunsten en provisorisk bygd berg- og dalbane som blir til underveis. Tekstene speiler brå skiftninger, dramatiske begivenheter og rolig hverdagsliv om hverandre. Språket veksler mellom presise observasjoner og heftig engasjement, iblandet lyriske partier. Ikke for ingenting utropte den danske poeten Peter Laugesen Nordø til Norges Rimbaud, engang på 1990-tallet, og skrev varmt om ham i en katalog under tittelen: «Kaos Piloten».

God smak er en dårlig veiviser

Nordø er en fri sjel, en anarkist, som alltid går til roten av et spørsmål og ikke støtter seg på vedtatte normer og sannheter. En kunstner som løfter frem saker han brenner for, mennesker han respekterer uansett stilling og stand og aldri er morsom på andre enn egen bekostning. Nordø har greid det kunststykke å skape et levebrød av sin virksomhet, ved å være høyt og lavt i kunstfeltet, og er aldri er opptatt av å gjøre de «riktige» tingene. En av skyteskivene for Nordøs tekster, er Dag Solhjell og hans «tellekantsystem» for suksess i kunstfeltet. Bokormen Nordø må ha lest Bourdieu og trukket den slutning at god smak er en dårlig veiviser for en opprører som han. 

Fra Guttorm Nordø: TEKST! Kunst og sånn. 1981 – 2020. Idiot Press, 2021. © Guttorm Nordø/BONO 2021.

Barndom preget av oppfinnsomhet

Kunsten og kunstneren går inn og ut av ulike roller og vekslende status. Intime, skarpt observerte fortellinger gir et glimt inn i en barndom preget av oppfinnsomhet når det gjaldt å skaffe seg midler til å kjøpe godterier, fra småhandel og budtjeneste, til en gripende og dramatisk historie der guttungen vurderer om et møte med en pedofil kan bli inngangen til en ny næringsvei for å skaffe penger til snop. Dette omskiftelige livet er bakgrunnen for Nordøs sprelske og groteske malerier og tegninger. Valget han tar viser en evne til å ta de riktige beslutningene før det er for sent. Noe som kjennetegner den som har en teft for å navigere gjennom en kaotisk virkelighet og komme ned med bena på jorda. Ved siden av alt annet er denne boken også en praktisk guide i «hvordan gjøre alt galt riktig».

Boken, som ikke har blitt distribuert videre på grunn av koronasitusjonen, kan bestilles fra mail@guttormnordo.no.