USAs gamle ambassade åpen for besøkende

Ambassaden slik den så ut i 2010. Arkivfoto: Aleksander Andersen / NTB

Det som tidligere var de strengt bevoktede lokalene til USAs ambassade rett ved Slottet i Oslo, er nå åpnet for publikum. Bygget fra 1959 huser nå tre restauranter, eventlokaler og treningssenter.

– Endelig er ambassaden igjen en møteplass og åpen for besøkende. I samarbeid med noen av Norges fremste arkitekter, interiørdesignere og entreprenører har vi hentet frem byggets opprinnelige kvaliteter, men også jobbet videre med Saarinens ideer og visjoner, sier daglig leder Nick Tollefsen i Fredensborg i en pressemelding.

I 2017 åpnet USAs nye ambassade på Huseby. Ambassaden ble besluttet flyttet fra Henrik Ibsens gate 48 fordi det gamle, som ble tegnet av den finsk-amerikanske arkitekten Eero Saarinen, ikke lenger oppfylte krav til sikkerhet og behovene til Oslos befolkning.

Nå er det gamle ambassadebygget renovert, og det er i tillegg gravd ut to etasjer under bygget for å få plass til alle de nye facilitetene.

– Det som gjennom mange år var en lukket festning med høye gjerder, betongblokker og bevæpnede vakter, er nå et publikumsåpent og mer enn 2000 personer besøker bygget på hektiske dager, sier sier Tollefsen.

– Vi har gått lenger i bevaringen av ambassaden enn det fredningen krever, og helt fra overtagelsen stod det klart for oss at prosjektet måtte gjennomføres på byggets premisser. Dette innebærer reparasjon av skader på interiør med teak vi har kjøpt fra Y-blokka, replikaer av de originale taklampene er laget av Magnor Glassverk og vi har kjøpt inn møbler designet av Saarinen selv, sier Tollefsen.

Bygger var omkranset av høye gjerder og strenge sikkerhetstiltak. Alt det er nå borte, og mesteparten av bygget er nå tilgjengelig for publikum. Arkivfoto: Kyrre Lien / NTB

Stikkord