Kunstsilo-åpning lansert i London

Kunstsilo har viet 3300 kvadratmeter til utstillingsrom og forvalter tre samlinger, deriblant Tangen-samlingen. Over 700 verk fra samlingen skal stilles ut. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Åpningsdato for Kunstsilo i Kristiansand er satt til 11. mai 2024. Både datoen og åpningsprogrammet ble lansert forrige torsdag i London.  

Kunstsilo Kristiansand er en tidligere kornsilo, som mange nå vel har fått med seg, har blitt forvandlet til et kunstmuseum. Det nye bygget er på 8500 kvadratmeter, hvor 3300 kvadratmeter er viet utstillingsrom. Museet forvalter tre faste samlinger. Blant dem er samlingen som oljefondssjef Nicolai Tangen ga i gave til Kristiansand i 2015. Tangen har bodd og jobbet i London siden 1992. Derfor ble åpningsdato og program lansert torsdag ettermiddag på den norske ambassadens residens i London. 

– At kunsten jeg har samlet skal vises i Kristiansand har lenge vært en drøm. Kunstsilo blir en fantastisk kulturarena med ambisjon om å tilgjengeliggjøre nordisk modernisme. Jeg tror museet kan bli et viktig tilskudd til kunstverdenen i Norden, sier Tangen til NTB. 

Åpningsutstillingen har fått tittelen Nordiske lidenskaper og viser over 700 verk fra Tangen-samlingen. Ifølge en pressemelding vil bygget tilby et fullspekket utstillingsprogram i tillegg til brasserie, bar og servering i toppetasjen, museumsbutikk, takterrasse med utsikt over innseilingen og «flotte formidlingslokaler i et unikt, arkitektonisk bygg».  

Forslaget om å bruke den gamle kornsiloen på Silokaia til kunstmuseum vekket i sin tid heftig debatt lokalt, blant annet om hvorvidt det offentlige skulle bruke store pengesummer på et slikt prosjekt. Kulturdepartementet har gått inn med 175 millioner, Kristiansand kommune med 52 millioner og Agder fylkeskommune med 30 millioner kroner. Til sammen står bevilgningene for 36% av finansieringen.  

Nicolai Tangen sier at det lenge har vært en drøm å få vise kunsten han har samlet. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Internasjonale ambisjoner 
Kommersiell direktør Eldbjørg Dahl sier til Fædrelandsvennen at kun internasjonal presse ble invitert til lanseringen i London.

– Hovedmålet med å lansere på den måten vi gjør er at vi får stor mulighet til redaksjonell dekning ut over norsk, regional og lokal presse, sier Dahl til avisa. 

Dagen etter lanseringen, fredag, ble samme avis invitert til å besøke museumsbygget, nå som administrasjonen har flyttet inn. Ifølge Fædrelandsvennen er møterommene oppkalt etter kornslagene som en gang var lagret i bygget, slik som «Bygg», «Rug», «Havre» og «Spelt». Halvveis oppe i Kunstsilo-bygget skal det værutsatte uteområdet «Kunst i kuling» være åpent for gjestene. Her skal det stilles ut kunst, og håpet er også at det for eksempel kan arrangeres konserter her. 

– Arbeidet med monteringen starter 17. januar. Det skal fryktelig mye til at det ikke blir åpning 11. mai slik vi har sagt, sier museumsdirektør Reidar Fuglestad til avisa. Engasjementet hans som direktør går ut ved utgangen av 2024. 

Museet er tegnet av Mestres Wåge Arquitectes, Mendoza Partida og BAX Studio. 

    Stikkord