Kathrine Wilson er Nitjas nye direktør

Kathrine Wilson har siden 2010 vært med på å utvikle Kunsthall Oslo. Nå blir hun direktør for Nitja. Bilde gjengitt med tillatelse fra Kathrine Wilson. 

Kathrine Wilson, nåværende daglig leder på Kunsthall Oslo, tar over stafettpinnen fra Rikke Komissar som direktør for Nitja i Lillestrøm. 

I et presseskriv annonserer Nitja senter for samtidskunst i dag at Kathrine Wilson (f. 1972) blir kunstsenterets nye direktør, med tiltredelse 1. mai i år. Wilson tar over etter Rikke Komissar, som nylig ble ansatt som formidlingsdirektør på Nasjonalmuseet.

Wilson er nåværende daglig leder ved Kunsthall Oslo, et visningssted for samtidskunst i Oslos nyeste bydel, Bjørvika. Der har hun vært med siden etableringen i 2010, og hun har fortsatt utviklingen av institusjonen som daglig leder siden 2012. Under hennes ledelse inngikk Kunsthall Oslo i 2016 et fireårig samarbeid med Munchmuseet, som resulterte i det midlertidige visningsstedet Munchmuseet i bevegelse. Prosjektet tok utgangspunkt i Stenersensamlingen, og Kunsthall Oslo sto for utstillingenes kuratering, produksjon og drift.

Wilson har også jobbet med programmering for barn og unge på Kunsthall Oslo, blant annet ved å dedikere året 2019–20 til utstillinger for den yngre målgruppen. I 2020 initierte kunsthallen et langsiktig ungdomsprosjekt i samarbeid med Agenda X og Forandringshuset, der et ungdomsråd på ni personer fra Gamle Oslo leder prosjektet Oslo kunst- og kunnskapsverksted. Fra 2021 har Wilson også vært styreleder for Kunsthallene i Norge.

Nitjas styreleder, kunstner Sverre Gullesen, presiserer at Wilsons ambisjoner for ambisiøs og relevant samtidskunst, samt videre utvikling av Nitja, er noe styret har vektlagt i ansettelsen.

– Wilson er opptatt av å åpne samtidskunstfeltet for flere, og har vært primus motor for utviklingen av en rekke banebrytende og nyskapende formater, blant annet prosjekter for barn og unge. Dette er verdifull erfaring som styret har vektlagt i ansettelsen, sier Gullesen i pressemeldingen.

Selv sier Wilson at hun er imponert over utviklingen av Nitja fra et lokalt kunstsenter i et gammelt trehus til det hun kaller en offensiv, inkluderende institusjon med et mangfoldig program av høy kvalitet. Et arbeid hun ser fram til å bygge videre på.

– Nitja sitt fokus på lokal forankring, formidling og arbeid med barn og unge, parallelt med produksjon av ny kompromissløs samtidskunst av høy kvalitet, sammenfaller med det jeg selv brenner mest for i det visuelle kunstfeltet. Nitja er en perle av et visningssted, og jeg gleder meg stort til å bli kjent med den kompetente og dedikerte gjengen, sier den påtroppende direktøren.

    Stikkord