Hva vil du bli når du blir stor?

Fra serien Hva vil du bli når du blir stor? (2010), Hilde Honerud. Analog 4x5, inkjet på capa. 121,5 x 95 cm. (Med ramme: 127x100 cm) 5+2 ap. Gjengitt med tillatelse fra kunstneren. 

Den Kongsberg-baserte kunstfotografen Hilde Honerud samarbeider med Objektiv forlag for å selge et verk til inntekt for Leger Uten Grenser i Gaza. 

Hilde Honerud har i hele sitt kunstnerskap vært politisk engasjert, med et spesielt fokus på krigsofre og flyktninger. Hun har besøkt flyktningsleire og andre kontrollerte områder verden over, for å fotografere menneskene og livet der. Nå donerer hun et verk fra portrettserien Hva vil du bli når du blir stor? (2009) til en auksjon i regi av forlaget Objektiv. Bildet ble tatt under et opphold i den palestinske byen Ramallah i 2009, der hun samarbeidet med flere ikke-statlige organisasjoner som blant annet jobbet med å hjelpe barn med traumer i tiden etter massakren i 2008. Tittelen er inspirert av ordene til Jan Egeland, generalsekretær i Flyktninghjelpen, som stiller dette spørsmålet til barn han møter for å høre om de fremdeles har håp for fremtiden.

– Jeg endte opp med denne portrettserien og en videoserie med barnas egne eventyr, som blander troll med elementer fra deres virkelighet som sjekkpunkter, bomber og soldater. Ramallah og Gaza er knappe to timer fra hverandre med bil, men mange har ikke lov til å reise, og for de som kan er det svært vanskelig på grunn av alle sjekkpunktene. De som bor i Gaza har gjerne familie på Vestbredden, og motsatt, sier Honerud.   

Auksjonen er et samarbeid med Objektiv, som har internasjonal rekkevidde. Pengene går til Leger Uten Grensers team i Gaza. Bud starter på 7.500 kroner og auksjonen pågår frem til fredag 17 november kl 16:00.  

– Dette er et bilde vi i Objektiv har hatt på hjernen siden vi så det. Jenta på bildet burde være i 20-årene nå. Vi håper hun lever, sier sjef i Objektiv forlag, Nina Strand.  

Lørdag 11. november meldte Leger Uten Grenser at sykehusene i Gaza hvor deres ansatte arbeider er under kraftige angrep fra Israel. De informerer om kontinuerlig bombing som hindrer pasienter og ansatte fra å evakuere, om ambulanser som ikke får kjørt ut for å hente de sårede, og om folk som blir skutt mens de forsøker å flykte fra sykehuset. Angrepene er en del av Israels seneste militære eskalering i Gaza, etter Hamas’ angrep den 7. oktober der over 1400 ble drept og over 200 ble tatt som gisler. I skrivende stund er over 11.000 mennesker blitt drept i Gaza. 

I går skulle regjeringen stemme over Rødt sitt forslag om at Norge skal anerkjenne Palestina som en selvstendig stat. 138 av FNs 193 medlemsland har anerkjent Palestina. Voteringen i Stortinget er utsatt til torsdag, med et motforslag som lyder slik: «Stortinget ber regjeringen være forberedt på å anerkjenne Palestina som en egen stat på et tidspunkt der en anerkjennelse kan ha positiv innvirkning på en fredsprosess og uten forbehold om en endelig fredsavtale.» 

– Selvfølgelig må palestinerne få sin egen stat. Hvordan kan man stemme imot at mennesker skal få grunnleggende rettigheter? Det er umenneskelig, sier Honerud.  

Kunstner Hilde Honerud. Foto: Jon Honerud

Stikkord