Innsats for å endre lydmiljøet i Spikersuppa

Performance på isen. Foto: Amelia Beavis-Harrison & Kachun Laymeister. Fotograf: Ayatgali Tuleubek

Siden 2014 har den danskfødte kunstneren med en Master fra Kunstakademiet i Oslo, Andreas Hald Oxenvad, sørget for at spillelisten til utendørsanlegget i Spikersuppa også inneholder lydkunst og samtidsmusikk. 

Foto forsiden(utsnitt): Captain Credible - micro:bit orchestra. Fotograf: Sigrid Tveiten


Da Andreas Hald Oxenvad tok over jobben med å sette sammen musikken til det godt synlige lydanlegget i Oslo sentrum og ga kunstprosjektet tittelen Spikersuppa lydgalleri var det med et ønske om å endre skøytebanens «soniske identitet». Oxenvad, som nettopp hadde gått ut av Kunstakademiet i Oslo, var gått trøtt av at alle kunstprosjekter skulle presenteres via den hvite kuben og trange gallerirom. Planen om et større lydkunstprosjekt i offentlig rom vokste frem på bakgrunn av ønsket, sagt med egne ord, om «at alle de interessante eksperimenterende kunst og musikk- greier der sker i Oslos prosjektrom og gallerier bliver presenteret for folk der vanligvis ikke kommer disse stederne». 

The Harvey Steel Show. Fotograf: Ayatgali Tuleubek
 

Allerede fra oppstart har Spikersuppa lydgalleri i vintermånedene fungert som en plattform for visning av kunst i, rundt og på kunstskøytebanen. Med fokus på lydkunst har det vært arrangert performancer, konserter, intervensjoner og stedsspesifikke arbeider har blitt produsert. Gjennom årene har Oxenvad drevet frem en rekke performancer og presentert lydkunst av noen av våre fremste i feltet, herunder Ignas Krunglevicius og Alexander Rishaug.  Blant perfomancekunstnere som har bidratt er Constance Tenvik, WOL performanceduo med Wenche Tankred og Lovisa Johansson.

Etter flere år som prosjektansvarlig er Oxenvad fremdeles av den oppfatning at kunsten burde gjennomsyre vårt samfunn i langt større grad enn det som er tilfellet i dag.
Spikersuppa Lydgalleri som er «oppe og står» hele døgnet, er et godt bidrag i den sammenheng, men prosjektet har, i likhet med mange andre prosjekter i kunstfeltet, blitt hemmet av koronapandemien. Det har ikke vært fullt så stor aktivitet de to siste årene som tidligere, men ambisjonen om et større program for vinteren 2023 er definitivt til stede, og Andreas Hald Oxenvad kan så langt røpe at følgende forhåpentligvis kan realiseres:

«Den Covid-19 avlyste 2022 program med duoen Vinyl Terror and Horror, Canilla aka Camilla Vatne Barratt-Due, PlingPlong med Øyvind Mellbye og Einar Goksøyr Åsen, Lars Kjelmpjol, Signe Tollbøl, Kirsty Kross, Mor Efrony, Origami Arktika, jazz impro med Marthe Lea, Signe Emmeluth og Hans Hulbækmo og samtidsdans på skøyter med det Canadiske kompagniet Le Patin Libre. Jeg håber altså at det program der var planlagt til 2022 kan finde sted i en udvidet version i 2023».

https://spikersuppalydgalleri.no
Spikersuppa lydgalleri strekker seg i år fra 8. januar til 6. mars og er støttet av Kulturrådet, Fond for Lyd og Bilde, Kulturetaten Oslo.

 

Stikkord