fbpx Vinner av Fotografenes Bragepris

Vinner av Fotografenes Bragepris

Vinner av Fotografiprisen, Christian Houge, har jobbet med temaer som menneske, natur og miljø i flere tiår. Foto: Roar Svenning. 

Fotografiprisen deles ut for 32. gang, og årets tildeling signaliserer hvilken viktig rolle fotografiet har for å synliggjøre de store miljøutfordringene vi står overfor.

Christian Houge mottok den prestisjefulle prisen, Fotografenes Bragepris, lørdag 16. oktober kl. 16, under fotofestivalen Oslo Negativ på Det Gamle Biblioteket. Houge er en fotograf, som har utforsket temaer som mennesket, natur og miljø gjennom kameralinsen i flere tiår.

Med tildelingen av Fotografiprisen 2021 ønsker juryen å berømme Houges kunstnerskap. I pressemeldingen beskrives Houge som en fotograf som har utmerket seg med sin faglige dyktighet, vist stor skaperevne og som har skapt bilder som høyner fotografiets anseelse som et kunstmedium i både inn- og utland.

Juryformann Erik Fuglseth i Norske Fotografers Fond uttalte følgende om årets prisutdeling: 

- Årets prisvinner har arbeidet med denne bevisstgjøringen gjennom hele sitt over 20 år lange kunstnerskap. Han har også vist at man kan skape vakker og urovekkende kunst, gjennom å påpeke årsak og sammenheng i en menneskeskapt miljøkrise.

Christian Houge, Untitled 5, 2019.

Kunstavisen har vært i kontakt med Christian Houge og spurt han om hvilken betydning denne prisen har for han:

- Fotografiprisen er en viktig anerkjennelse i og med at jeg har klart å stå i noe som jeg tror på og overlevd uten å gå på kompromiss med meg selv gjennom alle disse årene. Det har ikke vært en lett oppgave. Å holde nysgjerrigheten, engasjementet og åpenhet krever mye når man jobber så spesifikt. Å ha en så sterk tro på at det man gjør også kan være betydningsfullt for andre krever også sitt og den prisen bekrefter fra eksternt hold at mitt virke blir sett og satt pris på.
Videre er pengepremien viktig for at jeg kan fortsette arbeidet uten å måtte ha avbrekk, dette i en tid hvor bevisstgjøring gjennom kunst er viktigere enn noensinne. Denne prisen står høyt også med tanke på de mange fantastiske fotografene som tidligere har vunnet.

Christian Houge har allerede blitt nominert til årets Leica Oskar Barnack Award, og skal stille ut hos Street Level Photoworks den 30 okt. i Glasgow, i forbindelse med det store klimatoppmøte COP26.

Christian Houge, Untitled 8, 2018