fbpx Den fotografiske høsten

Den fotografiske høsten

Fotografihuset, Helge Skodvin, Fyllingsdalen, Bergen, 2020.

Oslo har siden 1977 hatt et eget visningsrom for fotografi. Likevel er det mange som mener det ikke vises nok fotografi i hovedstaden. Kan det stemme? Hvilke visningsrom er dedikert til fotografi og hva viser de?

Fotogalleriene
Siden 1977 har Fotogalleriet invitert til utstillinger som i følge nåværende kunstnerisk leder, Antonio Cataldo, er dedikert til fotografi som kritisk, kunstnerisk praksis. Akkurat nå viser de en utstilling med kunstneren Maryam Jafri, anmeldt her. Fotogalleriet har vist fotografier i nesten hver eneste utstilling siden oppstart, men blir likevel fra flere hold kritisert for at det de viser verken er samtidsfotografi eller tilgjengelig nok.

Dette har en større organisasjon bak prosjektet Fotografihuset i mange år arbeidet for å endre. Ved det nye Munch-museet er Norges nye, internasjonale senter for fotografi under etablering. Det er tenkt som et sted der publikum kan oppleve ‘den visuelle og sosiale kraften i fotografiet, både som kunstnerisk uttrykk og som hverdagsspråk.’ Akkurat nå kan forbipasserende se Helge Skodvins fotografiske jule-prosjekt; han har fotografert juleforberedelser over hele landet de siste åtte årene.

Fotografiens Hus i Rådhusgata åpnet i 1999 og viser for tiden utstillingen BEST av Arnfinn Johnsen, en portrettsamling av 85 norske paralympiske gullvinnere. Tidligere i høst viste den unge fotografistudenten Dev Dhunsi sitt pågående montasje-prosjekt MaskiniTaal jer. med verk fra flere kilder, blant annet en lokalavis tilsendt fra Punjab til Trondheim. Galleriet er et samarbeidsprosjekt mellom Norges Fotografforbund, Norske Reklamefotografer, Institusjonsfotografenes Forening, Norske Naturfotografer og Norske Fagfotografers Fond.

Thora Dolven Balke, FLOW series, 2021, fra utstillingen Rough Sea på MELK. Installasjonsfoto: Christian Tunge

Andre fotografispesialister
På St Hanshaugen har MELK - et galleri stiftet i 2010 med formål om å vise ung, skandinavisk fotokunst - etablert et nytt visningsrom. Deres nåværende utstilling er Rough Sea med Thora Dolven Balke. Videre oppover langs Akerselva i Maridalsveien har Lokalt senter for fotografi nettopp åpnet dørene og inviterer til utstillingen Ute av sammenheng av Ola Rindal.

Ola Rindal, First Snow, fra utstillingen Ute av sammenheng på Lokalt senter for fotografi.

Lenger vest ligger Shoot Gallery, byens første kommersielle fotogalleri etablert av Helene Gulaker Hansen. Hun har denne høsten invitert til to ukers utstillinger og det er for tiden Massimo Leardini sine bilder som fyller den tidligere bensinstasjonen. Og oppe på Damplassen ligger det lille galleriet Vasli Souza som viser kinesiske Yusha Li.

Eksponert, Ingrid Eggen, Restricted Flora #2, 2014, Møllersamlingen. Gjengis med tillatelse fra kunstneren.

Litt utenfor Oslo har Henie Onstad Kunstsenter siden 2017 hatt en egen satsning på fotografi med kurator Susanne Østby Sæther i spissen. I fjor kuraterte hun sin første fotografiske triennale, New Visions, i samarbeid med kuratorene bak tidligere nevnte MELK. Kunstsenteret har nettopp hatt utstillingen Eksponert med verk fra den omfangsrike Møllersamlingen.

Morten Andenæs, From left to right, from right to wrong, 2021 © Morten Andenæs 2021.

Fotografiet er etablert
Utover disse nevnte stedene finnes det flere gallerier som ofte viser toneangivende samtidsfotografi. Galleri Riis har nettopp hatt utstillingen Child smiles. Blank Stares med Morten Andenæs. Galleri VI VII har nettopp vist Berlin-baserte Rob Kulisek, og i oktober  hadde Kösk gruppeutstillingen Å stirre en kamel i hvitøyet med Damian Heinisch, Katharine MacDaid, Ethan Rafal, Hilde Honerud, Terje Abusdal, Andreas Meinich og Sofie Kjørum Austlid. Til sist har Galleri K de siste tre månedene vist Else Marie Hagen, Espen Tveit og Mikkel McAlinden. Det kan ikke være tvil om at fotografiet er godt representert på kunstscenen - om man bare leter.