På gjensyn

Håkon Bleken, Et moderne eventyr, 2020, collage/olje på lerret © Håkon Bleken/BONO Foto: Eline Bjerkan

Evig tematikk skjuler seg bak dagsaktuell symbolbruk i utstillingen Jeg har lenge gått ved din side som vises nå ved Trondheim kunstmuseum.

Håkon Bleken: Et moderne eventyr, 2020
Utstillingen Jeg har lenge gått ved din side
Trondheim kunstmuseum
Står til 8. april 2021

Inne i Trondheim kunstmuseum, avdeling Gråmølna, er veggene malt i mørke farger. Det er noe kjølig ved Håkon Blekens malerier som henger her. Selv om de store kollasjene kan være både fargesterke og direkte (mange av dem har avisutklipp som underlag, hvor de tjukke overskriftene ofte vises gjennom malingen), er det noe tilbakeholdent ved dem. Som om maleriene innbyr til gransking.

Midt blant dette abstrakte, gåtefulle landskapet, dominert av kalde fargetoner, lyser et etter hvert velkjent symbol opp. Det runde viruset med de mange tappene har nærmest blitt en klisjé – og skiller seg ut, sjablongaktig, blant mer udefinerbare former og fargefelt. På sett og vis har koronaen for lengst infisert kulturen, uavhengig av reelle smittetall, noe alle nedstengte kunstinstitusjoner har fått erfare. Nå får det i tillegg boltre seg i sentrum av et Bleken-maleri.

Umiddelbart kan avbildningen virke som et opportunistisk innfall. Motivet føyer seg imidlertid inn i en rekke av bilder hos Bleken som kretser rundt sykdom og død. Det er tross alt temaer som vil følge ethvert menneske gjennom livet.