Som å se tilbake på en fortidig mote med et moderne blikk

Det beste som kunne ha skjedd Edda Gimnes (født 1991), var at hun kom inn på London College of Fashion. Her skulle hun konkurrere mot skoleflinke studenter som tegnet sirlig og strebet etter god passform og balanse i mønsteret. Gimnes strevde med alt dette, men fikk hjelp av en dyktig lærer til å finne sin egen stil og å vekke sitt eget talent: Det var å være «ikke-flink». 

Gimnes mønster var store lerreter som hun tegnet og malte på - gjerne med venstrehånden – hennes ikke dominante hånd. Som skisser, nærmest. Som så ble overført digitalt til tekstiler. De ferdige klærne fikk et grafisk uttrykk; lekent, naivt, men også modig. Den første kolleksjonen var inspirert av en samling sort/hvitt fotografier hun fant på et bruktmarked i England. Kolleksjonen ble vist i papir, og Gimnes fikk stor oppmerksomhet internasjonalt. Hun vant en rekke designpriser, og bare 28 år gammel fikk hun vise sin andre kolleksjon, SS16, på Metropolitan Museum i New York, som den yngste designer noensinne. Museum für Kunst und Gewerbe i Hamburg kjøpte antrekk fra flere kolleksjoner, hun ble imitert av motehuset Moschino og rosende omtalt i Vogue, New York Times og Huffington Post. Lady Gaga og andre kjente kunstnere promoterte antrekkene hennes.

Antrekket fra Metropolitan ble kjøpt inn av Nasjonalmuseet, som nå også har kjøpt sitt andre antrekk, SS18. Her benytter Gimnes elementer fra vintage broderier og gamle smykker, som igjen er overført digitalt til stoff. Det gir en illusjon av dybde, nesten som et «trompe d´oeil». Gimnes siste kolleksjoner har myknet i uttrykket og er eventyrlig fargesprakende i sin lekenhet og intenderte naivitet - som har blitt hennes signatur.

Det er spennende og morsomt at Nasjonalmuseet satser på unge designere. Å se Edda Gimnes kolleksjoner er som å se tilbake på en fortidig mote med et moderne blikk. Et kunstdesign som er helt annerledes enn noe man har sett. 

Hvor:
Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design, Oslo

anne.vira.figenschou@kunstavisen.no