fbpx Roser Abid Rajas handlekraft

Roser Abid Rajas handlekraft

Lysere tider for KODE Kunstmuseer og komponisthjem som i dag fikk 12 millioner kroner i en krisepakke fra regjeringen. Foto: Dag Fosse
I en pressemelding skriver Kode Kunstmuseer og komponisthjem at de i dag fikk 12 millioner kroner i regjeringens krisepakke for å kompensere for tapte billettinntekter.

– Dette er gode nyheter for Kode og for første gang opplever vi en kulturminister som tar den alvorlige økonomiske situasjonen vi står i på alvor og prøver å gjøre noe med den, sier direktør for KODE Petter Snare.

KODE varslet nylig at museet sto i umiddelbar fare for å gå konkurs med en omsetningssvikt i 2020 på over 30 millioner kroner. Regjeringen lanserte i dag en egen krisepakke på om lag 200 millioner for kultur og idrett, slik at også virksomheter med over 60% offentlig finansiering får kompensert noen av sine tapte billettinntekter. Regjeringen foreslår å kompensere om lag 12 millioner kroner av KODES omsetningssvikt på 30 millioner gjennom ordningen. 

 Kode står fremdeles i en svært alvorlig økonomisk situasjon, og dette er et viktig steg på veien for å løse den mest akutte krisen. Med den handlekraften kulturminister Abid Raja viser i dag er jeg optimistisk til at vi også kan klare å gjøre noe med den enorme underfinansieringen KODE opplever i statsbudsjettet til høsten. Men da trenger vi hjelp fra alle gode krefter i regjeringen og på Stortinget, sier Petter Snare.

KODE er landets nest største kunstmuseum, men har slitt økonomisk de siste årene. Prognosene viste opprinnelig at KODE ville gå konkurs i oktober i år, men med pakken som ble lansert i dag og med hjelp av krisetiltak fra Bergen kommune ser bildet litt lysere ut.

– Vi er takknemlige for at Regjeringen har kommet på banen med en kriseløsning for KODE. Det gir oss et pusterom, men våre grunnleggende problemer er ikke løst. Årsaken til det er at KODE får for lite penger av staten, kun 30 millioner mot Nasjonalmuseets 790 millioner. Den skjevheten må rettes opp i på neste års statsbudsjett, sier styreleder Marte Mjøs Persen