Jule-bordsetting i Pyton

Emil Finneruds verk Ode to joy, 2020 som vises i Galleri Pytons utradisjonelle juleutstilling, Jule-bordsetting, på Lysaker nå. Fotograf: PYTON

Forrige helg åpnet utstillingen Jule-bordsetting – en høyst alternativ og stemningsfull juleutstilling, høy på lys og varme, i en ellers deprimerende mørke- og koronatid. Utstillingen vises i Galleri Pyton på Lysaker som drives av Richard Øiestad, Henrik Ødegaard og Tron Meyer, tre arkitekter som også jobber med kunst og design. Galleriet befinner seg i Vollsveien 13D, hvor de tre også har atelierer.

Fra et av bordene i Galleri Pytons juleutstilling Jule-bordsetting. På bildet ses Stian Korntved Ruuds Candle holder #2, Are Mokkelbusts lysestake, Josefine Lyches Blackstar (Stardust), Marte Johnsliens Goetheanum Lantern og Marianne Andersens to lysestaker. Alle verkene er laget i 2020. © Fotograf: PYTON BONO: Marte Johnslien / BONO. Fotograf: PYTON2020

Hele 35 kunstnere og designere er representert med verk bestående av lysestaker i alle slags former og materialer, for det meste med levende lys, bare enkelte er basert på elektrisitet. Stemningen i lokalet er lun, dempet og mettet - med en duft av røkelse. Det er nesten sakralt. Kreativiteten og mangfoldet er stort – fra Josefine Lyches Blackstar (Stardust), dekket med lakk og glitter, Urd Pedersens Ukjent stemning – en blå hånd i keramikk som holder et lys, Børre Sæthres Heatsink, en krakklignende installasjon med lys, Are Blytts Sensitive human being – en håndlaget travertineplate med tekst og lys, Anja Carrs slangelysestaker og Marte Johnsliens keramiske Goetheanum Lantern - til Bjørn Båsens Bitter i polymerleire og Christian Tony Norums Mellom himmel og helvete må man redde prinsesser og drager, om man vil det eller ei. For bare å nevne noen få eksempler.

Fra Galleri Pytons utradisjonelle juleutstilling, Jule-bordsetting, på Lysaker. Fotograf: PYTON

Besøkende til galleriet møter et Pyton-skilt på en rampe i industriområdet, et par minutters gange fra Lysaker stasjon. På et bord står håndspriten klar og informasjon om å ringe et telefonnummer for å komme inn. Så blir heisen sendt ned for henting. Utstillingsperioden var opprinnelig kort - fra 5.-10. desember - men galleriet har besluttet å holde åpent videre, etter avtale på epost eller telefon. Se nettsiden. Drivertrioen har snart planene klare for nye utstillinger i 2021. En separatutstilling med Nebil Zaman, som også er representert på Jule-bordsetting, er neste på programmet.