Skal vurdere å slå sammen KORO og Kulturdirektoratet

Øystein Strand, KORO

Øystein Strand tiltrer som direktør i KORO 1. oktober. Foto: Mats Taubakken

Øystein Strand tiltrer som konstituert direktør i KORO, med oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet om å utrede fremtidig utvikling av organisasjonen. Det kan innebære sammenslåing med Kulturdirektoratet. 

I forbindelse med at Sigurd Sverdrup Sandmo har sagt opp sin stilling som direktør i KORO, er Øystein Strand konstituert i stillingen. Han tiltrer 1. oktober, for opptil ett år. Det annonserte Kultur- og likestillingsdepartementet (KUD) på regjeringens nettsider, fredag 6. september.

Strand gis mandat til å utrede den fremtidige utviklingen av KORO, noe som kan innebære en sammenslåing med Kulturdirektoratet. KORO og Kulturdirektoratet er begge underlagt KUD, der KORO er en av de minste etatene med 27 ansatte, inkludert fire på åremål og syv midlertidige. 

KUD begrunner mandatet med at det er et ønske om å «styrke det visuelle kunstfeltets rammevilkår og posisjon i samfunnet.» Det vises til økende krav i forvaltningen, også for små virksomheter, og utfordringer med å rekruttere «driftskritisk forvaltningskompetanse» innen områder som IKT, økonomi, jus og HR.

Avtroppende direktør Sigurd Sverdrup Sandmo sier i en sak på KOROs nettsider at det ikke er uventet at Kulturdepartementet ønsker en vurdering av hvordan en best mulig kan realisere KOROs samfunnsoppdrag, og at det er varslet flere slike prosesser i årene som kommer.

– Jeg ønsker Øystein Strand lykke til med det oppdraget han er satt til å gjennomføre, og er sikker på at også samfunnsoppdraget, organisasjonen og de mange pågående prosjektene er i gode hender hos ham, sier Sandmo. 

Sigurd Sverdrup Sandmo

Sigurd Sverdrup Sandmo slutter i KORO etter tre år som direktør. Sverdrup blir administrerende direktør for Musikkselskapet Harmonien i Bergen fra 15. oktober. Foto: Niklas Hart

Strand skal levere en beskrivelse av handlingsalternativer og en anbefaling til politisk ledelse i KUD innen 15. februar 2025. Kunstavisen har nådd ut til departementet med spørsmål om det er uvanlig å gi en konstituert direktør et slikt mandat og hvorfor utredningen bestilles nå, men har foreløpig ikke fått svar. 

Styreleder i Norske Billedkunstnere (NBK), Geir Egil Bergjord, er delvis kritisk til bestillingen. 

– NBK er selvsagt glad for at Kultur- og likestillingsdepartementet er opptatt av å bygge robuste og sterke fagmiljøer i sine underliggende virksomheter. Men hypotesen om at de to virksomhetene gjensidig vil kunne forsterke hverandres samfunnsoppdrag, dersom KORO legges inn under Kulturdirektoratet, er ikke nødvendigvis riktig, sier han.  

Han sier NBK ser utredningen som en anledning til å se hvordan KOROs mandat kan styrkes og utvides, og mener, for eksempel, at et mandat som også omfatter leiebygg vil gi KORO flere virkemidler.

– Ved en eventuell effektivisering av forvaltningen forventer vi at ressurser som frigjøres kommer det visuelle feltet til gode i form av mer penger til kunstprosjekter, altså til kunstnerne og publikum i form av mer kunst, sier Bergjord.

– Vil det si at du tolker mandatet som at det faktisk innebærer en mulighet for frigjøring av ressurser gjennom effektivisering, som, for eksempel, oppsigelser?  

– Når begrunnelsen til mandatet er effektivisering, lurer vi selvsagt på hvor gevinsten til effektivisering ligger.   

Geir Egil Bergjord, NBK

Styreleder i Norske Billedkunstnere, Geir Egil Bergjord. Foto: Jannik Abel/NBK

I en e-post til Kunstavisen avviser Strand at det foreligger forventninger om effektivisering eller nedbemanning. Han avviser også at hans oppdrag innebærer å rydde opp i organisasjonen. 

– Mitt inntrykk er at KORO er en svært veldrevet virksomhet med god måloppnåelse, og det er ingen akutte oppryddingsbehov i organisasjonen som jeg er kjent med. Jeg ser frem til å bli kjent med og samarbeide med alle de dedikerte og svært kompetente folka som jobber der, sier han.

I bakgrunnen for mandatet heter det blant annet at det er «helt nødvendig i den makroøkonomiske situasjonen vi befinner oss i, å sørge for at offentlige ressurser benyttes på den best mulige måten for å nå overordnede samfunnsmål. Mer effektiv drift av forvaltningen kan frigjøre ressurser som kommer sektoren til gode.»

– Betyr ikke det at mandatet faktisk innebærer en forventning fra KUD om effektivisering?

– Målet med effektivisering av forvaltningen er ikke alltid å kutte kostnader. Det kan også være å øke kvaliteten, og sørge for at ressursene brukes på de rette tingene. Det er ingen i KORO som risikerer å miste jobben sin som følge av denne prosessen. Når det er sagt, mener jeg at vi i offentlig sektor er forpliktet til å alltid gjøre vårt aller beste for å bruke felleskapets ressurser lurest mulig for å nå overordnede samfunnsmål, sier Strand.

Strand er i permisjon fra sin stilling som avdelingsdirektør for kunstnerisk produksjon og formidling i Kulturdirektoratet. Han har tidligere erfaring som direktør for Kulturtanken (2020-23) og som avdelingsdirektør i Kultur- og likestillingsdepartementet (2015-2020), der han blant annet var ansvarlig for arbeidet med Stortingsmelding nr 8 (2018-2019), Kulturens Kraft. Strand har i tillegg erfaring fra kommune og fylkeskommune, og er utdannet musiker. 

– Øystein Strand har bred erfaring fra ulike stillinger i kultursektoren, blant annet i Kultur- og likestillingsdepartementet, Kulturtanken og Kulturdirektoratet. Jeg er glad for at vi har fått på plass en så god leder til å passe på at KOROs viktige oppgaver blir ivaretatt fremover, sier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery. 

    Stikkord