Oktober-høst med Knausgård, Olins romandebut og dikt fra Gaza

Flere bøker å signere for Karl Ove Knausgård, som denne bokhøsten kommer med en ny tittel i Morgenstjerneuniverset sitt, kalt «Arendal». Foto: Terje Bendiksby / NTB

Oktobers høstliste favner hele 21 titler i år – med forfatternavn som Karl Ove Knausgård og Margreth Olin.

– Utgivelsene av Karl Ove Knausgårds romaner er en begivenhet langt utenfor Norges grenser, og i høst kommer «Arendal», et frittstående verk i det myldrende Morgenstjerneuniverset, sa forlagssjef Ingeri Engelstad da lista ble presentert onsdag.

Det knytter seg ifølge forlagssjefen også store forventninger til filmskaperen Margreth Olins romandebut «Song til mor», som hun beskriver som «en øm fortelling om livslang kjærlighet, til naturen, til kunsten og til far og mor».

I Margreth Olins dokumentar «Fedrelandet», Norges Oscar-kandidat i fjor, fulgte hun sin gamle far i storslått natur. Nå romandebuterer hun med bok viet sin avdøde mor.

Hoems memoarer
Oktober-høstens 21 titler består av 13 romaner, fire diktsamlinger og fire sakprosatitler. Blant annet kommer Tore Renberg med sin tredje nynorskroman kalt «Lorden», mens Edvard Hoem har klar memoarromanen «Ung mann vil ut».
– Skal jeg peke på en tendens i høstens bøker, måtte det være et de i særlig grad er vendt mot verden, sier Ingeri Engelstad.

Hun trekker fram Karoline Mirkovics romandebut om å vokse opp på 90-tallet på Veitvet med norsk mor og jugoslavisk far, Molly Øxnevads roman om transerfaringer, og Marte Wulffs romandebut «Dyr i byen» – om en alenemor og klimaaktivist.

Gaza-krigen
– Krigen på Gaza har også satt avtrykk på lista vår, sier forlagssjefen og viser til antologien «Tunga mi protesterer mot døden», med dikt skrevet av palestinske poeter bosatt i Palestina og diasporaen. Inntektene går til NORWACs arbeid i Gaza.

Morten Strøksnes kommer med sakprosaboken «Molok. Fortellingen om en stor krig på en liten stripe land kalt Gaza», der han ifølge omtalen «blottlegger krigens intellektuelle arkitektur».

Dessuten behandler bøker som Kathrin Pabsts «Bestefars bunker» og Carl Henrik Grøndahls «Fylkesføreren» hvordan krig setter spor i generasjoner, ifølge Engelstad.

Den Brageprisvinnende forfatteren Morten A. Strøksnes kommer med en sakprosabok om Gaza i høst. Foto: Terje Bendiksby / NTB

    Stikkord