Nordisk råd vil at det skal bli enklere å få kulturskatter hjem

En sjelden sametromme ble nylig sendt på utlån til det samiske museet i Karasjok fra København. Trommen stammer fra Norge. Foto: Terje Bendiksby / NTB

Det er mange kulturskatter som befinner seg i andre land enn der de opprinnelig kommer fra. Nå vil Nordisk råd og Frp gjøre det enklere å byttelåne.

Det er Fremskrittspartiet (Frp) som har fremmet forslaget om mer utveksling av historiske gjenstander over landegrensene.

Blant annet befinner det eldste avtrykket av Bergen bysegl seg for tiden i København. Å få det tilbake til Norge har vært en viktig sak for partiet.

– Det er veldig viktig for vår lokale identitet. Det er gledelig at vi nå kan få Bergen bysegl hjem igjen, sier kulturpolitisk talsperson i Frp Silje Hjemdal, som er partiets delegasjonsleder i Nordisk råd.

Hjemdal sier forslaget vil bidra til at folk i Norden lærer mer om egne kulturskatter, og peker blant annet på at en sjelden sametromme nylig ble overført tilbake til det samiske museet i Karasjok fra København.

– Jeg har opplevd at danske myndigheter og museer i utgangspunktet er svært positive til å låne ut, og at også norske myndigheter vil få til dette. Derfor er det viktig med en ekstra dytt fra de folkevalgte over hele Norden, sier stortingsrepresentant Helge André Njåstad (Frp).

Nordisk råd er et samarbeidsforum for parlamentarikere fra alle de nordiske landene, som skal bidra til mer samarbeid på tvers av landegrensene i Norden.

Frps kulturpolitisk talsperson Silje Hjemdal (Frp) har vært engasjert i arbeidet med å få det eldste byseglet fra Bergen tilbake til Norge fra Danmark. Partiet hennes har tatt til orde for økt utveksling og låning av kulturskatter på tvers av de nordiske landegrensene i Nordisk råd. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Stikkord