Nasjonalmuseet drar flest besøkende i Skandinavia

Nasjonalmuseet

Nasjonalmuseet i Oslo er ifølge The Art Newspapers årlige undersøkelse Skandinavias best besøkte. Foto: Rodrigo Freitas / NTB

Nasjonalmuseet i Oslo utropes av bransjebladet The Art Newspaper til Skandinavias best besøkte kunstmuseum.

Bransjebladet går årlig gjennom internasjonale besøkstall for museer og kunstsamlinger rundt i verden.

Selv om endelige tall ikke publiseres før i aprilutgaven, skriver The Art News at nye museer som Louvre Abu Dhabi, M+ i Hongkong og Nasjonalmuseet i Oslo hadde sine beste år noensinne i 2023 – og at det norske museet nå er det mest populære kunstmuseet i Skandinavia.

I 2023 hadde Nasjonalmuseet 1.246.000 besøkende.

– At vi er Skandinavias best besøkte kunstmuseum, er veldig inspirerende. At utstillingsprogrammet vårt treffer et bredt publikum, er vi veldig opptatt av, og vi jobber mye med å være en viktig destinasjon for folk som besøker Oslo, sier museets direktør Ingrid Røynesdal.

Hun trekker fram pågående og kommende utstillinger av Britta Marakatt-Labba, Vasilij Kandinskij, Mark Rothko og Anna-Eva Bergman som trekkplastre i 2024.

Verdens 100 mest besøke kunstmuseer klarte i 2023 for det meste å vende tilbake til besøkstallene fra før koronaen rammet, viser The Art Newspapers undersøkelse:

De hadde 230 millioner besøkende i 2019, før det falt til 54 millioner i 2020, begynte å komme seg tilbake i 2021 med 71 millioner og 141 millioner i 2022, mens besøkstallet i 2023 var på 176 millioner.

Noen av de største museene var nesten tilbake på 2019-tallene sine, blant dem Louvre i Paris. Det var fjorårets mest besøkte kunstmuseum i verden med 8,9 millioner innenfor dørene, bare 8 prosent lavere enn før pandemien.

Noen, som Musée d'Orsay i Paris og Galleria degli Uffizi i Firenze var faktisk bedre besøkt enn i 2019, med en økning på henholdsvis 6 og 15 prosent som brakte 3,9 og 2,7 millioner publikummere inn.

    Stikkord