Kulturministeren åpnet Høstutstillingen

Kulturminister Lubna Jaffery åpner Høstutstillingen, 2024

Kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap) holdt tale under åpningsseremonien. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

Det ble også delt ut flere kunstpriser. Norsk-palestinske Israa Mahameed mottok Norske Kunstforeningers debutantpris 2024 for filmverket «A Random 13 Minutes» fra i fjor.

Åpningsseremonien gikk av stabelen klokken 17 fredag. Til stede var kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery (Ap), som holdt åpningstalen.

Det ble også delt ut flere kunstpriser. Norsk-palestinske Israa Mahameed mottok Norske Kunstforeningers debutantpris 2024 for filmverket «A Random 13 Minutes» fra i fjor.

– En meningsfull anerkjennelse
Prisvinneren sier at prisen føles som en meningsfull anerkjennelse av en lang og krevende reise mot å finne sin plass i det norske kunstmiljøet som norskpalestiner.

– Denne prisen er ikke bare en hyllest til det spesifikke verket, men også en vakker premie for år med dedikasjon, tårer, tretthet, søvnløse netter, utholdenhet og utvikling, sier prisvinneren.

Høstutstillingsprisen ble også utdelt under seremonien. Vinneren ble Oscar Eriksson Furunes for verket «night watch» fra 2023.

– Dette er ufattelig stort for meg som nyetablert kunstner. Verket betyr mye for meg, og jeg håper at det kan berøre andre, sier Furunes.

Juryleder Lasse Årikstad

Juryleder Lasse Årikstad under åpningsseremonien for Høstutstillingen 2024 i Oslo fredag. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

– Ser etter originalitet
Høstutstillingen er en årlig kunstutstilling arrangert av Norske billedkunstnere og er Norges største markering av samtidskunst. Utstillingen er juryert basert på fri innsendelse.

– Som jury ser vi veldig mye på kort tid, så originalitet er det vi ser etter – noe som skiller seg ut i søknadsbunken. Det fine med anonym juryering er at det virkelig får oss til å fokusere, at utvelgelsen er basert på kvalitet i arbeidene og ikke blir farget av kunstnernes tidligere meritter, sier årets juryleder Lasse Årikstad i en pressemelding.

Utstillingen åpner for publikum lørdag og holder åpent fram til søndag 13. oktober. Den viser verk fra 87 kunstnere og kunstnergrupper, hvorav 53 er debutanter.

Mange fremmøtte på åpningen av Høstutstillingen 2024

Mange møtte opp til åpningsseremonien til Høstutstillingen på Kunstnernes Hus i Oslo. Foto: Amanda Pedersen Giske / NTB

    Stikkord