I helgen åpnet Nerdrum Museum i Stavern

Det nye Nerdrum Museum i Stavern som åpnet denne helgen. Museet ligger i det gamle Pipehuset, på området som huset Gamle Agnes Fabrikker som var Norges siste fyrstikkfabrikk. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Lørdag 6. april åpnet Nerdrum-museet i Pipehuset på Agnes i Stavern. Bygget, som opprinnelig var en fyrstikkfabrikk, huser nå en permanent utstilling av 46 verk fra Odd Nerdrums kunstnerskap.

Odd Nerdrum debuterte som kunstner på Høstutstillingen i 1967, og er fremdeles aktiv i dag. Kunstneren, som i dag fyller 80 år, var denne lørdagen selv til stede på åpningen av sitt eget museum.

En permanent utstilling viser 46 verk fra Nerdrums produksjon, der det eldste verket er en tegning fra 1956, da han var 12 år, av en gutt som står i helfigur i mørket. Kunstneren er kjent for sine figurative malerier, inspirert av renessansen og barokken. Hans store inspirasjonskilder er blant andre Caravaggio og Rembrandt i kunsten og Aristoteles i filosofien. Nerdrum er også kjent for kontroversielle uttalelser, som gjentatte anklager mot kunstetablissementet og den moderne kunsten.

På museets nettsider heter det at formålet er å «formidle Odd Nerdrums malerier og verk, og sørge for at disse blir visuelt tilgjengelig for et allment publikum, samt formidle kunnskap om hans liv og virke.»

Kunstnerens kone Turid Spildo og deres sønn Öde Nerdrum har vært pådrivere i etableringen av museet. Til nyhetskanalen NTB knytter Öde Nerdrum museets private opprettelse til en lang tradisjon.

– De fleste store ting starter privat, bare tenk på Nationaltheatret. Vi burde hatt mer av mesenkulturen. Det burde vært flere insentiver for å bli mesen, som at slike gaver kunne trekkes fra på skatten. At man får fratrekk om man betaler regningene til en fattig ung maler!

Museumsdirektør Martin Romberg, som har vært med på å velge verkene til utstillingen, sier til NTB at han syns det er synd at mange museer bygges etter at kunstneren har gått bort.

– Vi er heldige. Det å ha Nerdrum her, gjør at han kan komme og fikse på litt riper. Han kritiserer, forteller og forklarer. Den luksusen er viktig for at man skal få den siste prikken over i-en, sier Romberg til NTB.

I en uttalelse sier han at hele Nerdrums virke skal komme til uttrykk mellom veggene – maler, filosof, debattant, dramatiker og læremester gjennom Nerdrumskolen. Museet skal motta skoleklasser

Nerdrum Museum åpnet fredag i forrige uke – bare dager før kunstneren selv, Odd Nerdrum, fyller 80 år. Museet holder til i Stavern, der en gammel fabrikkbygning nå skal huse 46 av hans verk. Foto: Nerdrum Museum / Handout / NTB

Stikkord