Harriet Backer-utstilling vil løfte fram den norske maleren i Sverige

Kurator Carina Rech på Nationalmuseum i Stockholm foran verk av Harriet Backer

Etter å ha blitt sett av 100.000 på Nasjonalmuseet i Oslo i fjor høst er den store Harriet Backer-utstillingen nå klar for svenske publikummere.

Det er mer enn 100 år siden sist Harriet Backer (1845-1932) ble utstilt i Sverige. Torsdag åpner en stor utstilling viet den norske kunstneren, som var en av Norges, og Nordens, mest betydningsfulle kunstnere i tiden rundt 1900.

– I Sverige er hun fortsatt relativt ukjent – ​​ufortjent, sier kurator Carina Rech ved Nationalmuseum i Stockholm. Der skal utstillingen henge fram til 18. august, før den skal videre til Musée d'Orsay i Paris.

– Det ville gledet henne, tror Rech – og sikter til at Becker var svært påvirket av impresjonistene og nevnte Monet som et av sine aller største forbilder. I år feirer dessuten impresjonismen 150 år.

Det siste av de fire museene som samarbeidet om å skape den monografiske utstillingen om Harriet Backer, er Kode i Bergen, der utstillingen er planlagt vist våren 2025.

Harriet Backers produksjon var ganske liten, med rundt 180 kjente verk. Hun hadde fem separatutstillinger i løpet av sin livstid. Utstillingen omfatter nærmere 80 av hennes malerier og er den største mønstringen av hennes verk siden 1996.

Kurator Carina Rech på Nationalmuseum i Stockholm foran verk av Harriet Backer

Kurator Carina Rech på Sveriges Nationalmuseum, der utstillingen om Harriet Backer åpner torsdag – etter å ha vært vist på Nasjonalmuseet i Oslo. Den skal videre til Paris og Bergen. Foto: Pontus Lundahl / TT / NTB

Stikkord