Fra rom for melk til rom for kunst

Skog Art Space i Oslo: I forgrunnen: Neon Red, 2016 av Per Hess, i bakgrunnen Stor Blå av Mari Ulland. Foto Bjarne Asp

Året er 1896 og en fasjonabel murgård på fem etasjer ser dagens lys. En klassisk bygård med en minimal bakgård som forhindret industrielt bruk. Leilighetene besto stort sett av to rom og kjøkken, generøs takhøyde og gedigne rosetter i taket. Ut mot gaten tre butikklokaler der ett var utsalg for melk. 

Bygården avslutter rekken av klassiske gårder på begge sider av Schweigaardsgate avgrenset av botsfengslet fra 1851 på den ene siden og jernbanen fra 1856 på den andre. Et område som i dag, 128 år seinere, er ansett av Riksantikvaren for å ha nasjonal interesse grunnet sin sentrale rolle i utviklingen av hovedstaden. 

På nittitallet, under byfornyelsen, ble et av næringslokalene omgjort til bolig og hjørnelokalet slått sammen til det som i dag utgjør Skog Art Space. Dette er ikke et tradisjonelt galleri, men en forening som hadde sin første utstilling høsten 2022. En rekke utstillinger har vært avholdt og i tillegg åpnes det opp for kunstneropphold. Fremdeles er det bygården selv som eier lokalet der bevisste beboere ønsker å legge til rette for en drift som er til glede for nabolaget. Næringslokaler i Schweigaardsgate som andre steder i byen har dessverre en tendens til å forsvinne ett etter ett. 

Aktuell utstilling er From Light to Matter – Mari Ulland & Per Hess. En utstilling som er inne i sin siste uke (står til 5 mai). Håndblåste glass fylt av flouriscerende farger i samspill med lag på lag av farget tekstil: Silke, viskose og bomull hengt over det være seg furu,bjørk, osp eller eik. Per Hess og Mari Ullands presise kunstneriske arbeid utfyller og kontrasterer hverandre. Det er vel verdt å ta turen til Galgeberg og til et særegent og dedikert visningsrom for kunst.  

Fra åpningskvelden til en tidligere utstilling. Skog Art Space ligger i Schweigaards gate 94 i Oslo.  Foto: Bjarne Asp

Stikkord