Visjonære romantikere på Stavanger Kunstmuseum

Peder Balke: Fjordlandskap med båter, 1870-årene  
© The Gundersen Collection, Oslo.

Utstillingen, som åpner førstkommende fredag, omfatter mer enn 60 verk av de norske kunstnerne Peder Balke og Lars Hertervig og den spanske maleren Eugenio Lucas Velázquez. Utstillingen har tidligere i år vært vist på Museo Lázaro Galdiano i Madrid, der den ble anmeldt av  Kunstavisen.  

 Spansk-norsk samarbeid  
Kunstverkene i Visjonære romantikere er hentet fra samlingene til The Gundersen Collection, Oslo, Museo Lázaro Galdiano, Madrid og Stavanger Kunstmuseum / MUST. Prosjektet representerer et unikt spansk-norsk samarbeid, og er støttet av Spanias ambassade i Oslo og Norges ambassade i Madrid, i tillegg til Sparebankstiftelsen DNB og Laerdal Medical AS.  

Prosjektet er resultat av et samarbeid mellom de to museene og CEEH – Centro de Estudios Europa Hispánica og NIA – Nordic Institute of Art. 

Eugenio Lucas Velázquez: Nightscape with figures, 1850-1870. Museo Lazaro Galdiano

Direktør ved Stavanger Kunstmuseum, Hanne Beate Ueland, er svært begeistret over samarbeidet:  

– Samarbeidet med Museo Lázaro Galdiano, som er muliggjort gjennom Stavanger kunstmuseums mangeårige samarbeid med Nordic Institute of Art, gir vårt publikum en enestående mulighet til å betrakte verk av de to norske kunstnerne Lars Hertervig (1830-1902) og Peder Balke (1808-87) sammen med bildene til spanske Eugenio Lucas Velázquez (1817-70). Arbeidene deres er ulike, men har samtidig til felles at de alle benytter særegne maleriske metoder for å fremkalle sterkt personlige visjoner av landskap. Prosjektet gjør det mulig å vise frem kunstnere og kunstverk som er marginalisert på ulike måter; Hertervig arbeidet i delvis isolasjon, Balke ble møtt med dårlige kritikker og Lucas stilte ikke ut verkene i denne utstillingen i sin levetid. Vi håper utstillingen og publikasjonen vil bidra til en utvidet forståelse av det romantiske landskapsmaleriet og bidra til å gjøre disse kunstnerne kjent for et større internasjonalt publikum.

Visjonære romantikere er kuratert av Knut Ljøgodt og Carlos Sánchez Díez, med bidrag fra Inger M.L. Gudmundson ved Stavanger kunstmuseum. Utstillingen står frem til 31.desember 2023.  

Forskningsseminar førstkommende fredag  
Fredag 29. september vil det være et internasjonalt forskningsseminar på Stavanger kunstmuseum om de visjonære romantikerne generelt og Lars Hertervig spesielt. https://www.stavangerkunstmuseum.no/events/seminar-2

Stikkord