Tove Marika Jansson i Tegnerforbundet

En sentral del av utstillingen viser et utvalg av Tove M. Janssons malte selvportretter. Det første som møter en til høyre for døra i Tegnerforbundet er Rökande flicka, 1940. I katalogteksten Tove Jansson og selvportrett skriver medkurator Lene Fjørtoft om maleriet (i utdrag): « I Rökande flicka (1940) er ansiktet og hånden til Jansson sentralt i motivet. Hånden er ført opp til munnen og hun er i ferd med å ta et dypt drag av sigaretten. Røyken og bakgrunnen smelter sammen. Hun er 26 år gammel og viser seg selv i et øyeblikk av nytelse. De halvlukkede øynene indikerer at dette handler om kunstneren selv, som om hun ser innover i seg selv og sin egen integritet, ved å begrense sin eksponering for omverdenen».
Tove Jansson: Rökande flicka, 1940, olje på lerret © Tove Jansson Estate

Etter en iherdig innsats fra leder av Tegnerforbundet, Hilde Lunde og med-kurator Lene Fjørtoft, fikk Oslo på forsommeren en utstilling av den internasjonalt anerkjente, finlandssvenske forfatteren, karikaturtegneren, tegneserieskaperen og kunstneren, Tove Jansson (1914-2001). Denne helgen er siste sjanse til å se utstillingen.

Samtlige malerier, tegninger og en skulptur, er utlånt fra private aktører og for å kunne realisere utstillingen, har det gjennom flere år pågått et utstrakt samarbeid med, blant annet, rettighetshaveren Moomin Characters Ltd Oy.

I 1953 tok Associated Newspapers of London kontakt med Tove Jansson med en forespørsel om hun ville lage en tegneserie i stripeform basert på Mummibøkene. Hun takket ja, og i 1954 ble «Moomin» publisert i verdens daværende største aftenavis, britiske Evening News. Resten er historie. Her: kun ett av flere selvportretter i utstillingen Tove peker i retning av mummi-universet: «Selvportrett med mummifamilien», tusj på papir. ©Tove Jansson Estate

Utstillingen med den enkle tittelen Tove gir et innblikk i Tove Janssons biografi og hennes arbeid med illustrasjoner, tegninger, politiske karikaturer og selvportretter. Publikum eksponeres forøvrig også for tegninger som vises offentlig for aller første gang; de mørke, suggererende og krafsete tusjtegningene fra Mardröm-serien.

Ikke tidligere vist offentlig. Tove Jansson: Figurer. Mardröm-serien. Tusj på papir. © Tove Jansson Estate.

Stikkord