Samefolkets dag på Kunstnerforbundet

Kunstavisen har besøkt Kunstnerforbundet, som markerer Samefolkets dag med performance og konsert. Film: Tove Sivertsen, klipp: Live Sollid Schulerud.

Kunstnerforbundet markerer Samefolkets dag med performance av Marita Isobel Solberg, konsert med bandet Maras, og en kuratert utstilling i salgsavdelingen med verk av samiske, kvenske og andre kunstnere.

I dag kl 13:00 inviterer Kunstnerforbundet til en markering av Samefolkets dag med performance av Marita Isoberg Solberg, som for tiden stiller ut i vindussalen. Performancen begynner foran Oslo rådhus og ender inne i utstillingen. Den tar form av en nyttårsseremoni og renselsesrituale, inspirert av tradisjonen ođđabeaigállát/nyttårsnisser som stammer fra Solbergs hjembygd Olmmáivággi/Manndalen.  

Senere opptrer Solberg igjen sammen med finske Risto Puurunen, fra den eksperimentelle musikkgruppen Cleaning Ladies. Solberg og Puurunen stiller sammen som musikk- og performancekunstkollektivet Maras, kjent for å kombinere ulike musikkstiler og sangtradisjoner i nord, som joik, chant og sang. Konserten vil finne sted kl 18:00 på Atelier Kunstnerforbundet i 4. etasje.  

Utstillingen i salgsavdelingen er kuratert av Porsanger og står til og med 19. februar, sammen med hovedutstillingene. Tittelen Giđđadálvi betyr «vårvinter» og representerer for Porsanger et håp. Utstillingen viser verk av samiske, kvenske og andre kunstnere med ulik samisk tematikk, samt publikasjoner om samisk kunst.  Inkluderte kunstnere er Hans Ragnar Mathisen, Hanne Grete Einarsen, Brit Fuglevaag, Geir Tore Holm, Christin Løkke, Åsne Kummeneje Mellem, Tonje Plur, Máret Ánne Sara, Marita Isobel Solberg, Marte Lill Somby, Erika Stöckel, Silje Figenshou Thoresen, Kiyoshi Yamamoto, Marsil Andelov Al-Mahamid, samt en rekke andre kunstnere og kunsthåndverkere. 

    Stikkord