Maleri opp av magasinet

Samlingsdirektør Stina Högkvist i hardt vær etter intervju med Aftenposten sist lørdag. Satt i gang en umiddelbar diskusjon rundt norsk kunstkanon. Christian Krohg, «Leiv Eiriksson oppdager Amerika», 1893. Foto: Børre Høstland, Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet. © Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Gjennom helgen raste debatten rundt Nasjonalmuseets samlingsdirektør Stina Högkvist, etter at hun kalte Christian Krohgs maleri Leiv Eiriksson oppdager Amerika «kolonialistisk». Nå skal verket vises på museet de neste fire ukene, med tilhørende program for formidling og debatt.

I ettermiddag annonserte Nasjonalmuseet i en pressemelding at Christian Krohgs maleri Leiv Eiriksson oppdager Amerika (1893) skal vises de neste fire ukene. Verket, som hadde en sentral plassering i trappeoppgangen på Nasjonalgalleriet, er ikke representert i samlingsutstillingen på det nye Nasjonalmuseet som åpnet 11. juni 2022. Gjennom helgen har kritikken rast rundt Stina Högkvist, Nasjonalmuseets samlingsdirektør, etter at hun kalte maleriet «kolonialistisk» i et intervju med Aftenposten. Intervjuet som ble publisert lørdag formiddag utløste heftige debatter i sosiale medier og riksdekkende aviser, og allerede søndag ettermiddag gikk Högkvist ut og beklaget uttalelsen.  

I pressemeldingen sendt ut av Nasjonalmuseet i dag, sier direktør Karin Hindsbo at det aldri handlet om kansellering eller ideologiske motiver. Ifølge Hindsbo var det andre verk av Krohg som var mer interessante å vise til åpningen av museet, slik som Albertine i politilegens venteværelse (1885–87) og Kampen for tilværelsen (1889). 

– Nasjonalmuseet ønsker debatt om kunst og vår samling – og vi skal reflektere tiden og samfunnet vi lever i. Når vi ser engasjementet rundt Leiv Eiriksson oppdager Amerika, tenker vi det vil være opplagt å vise verket for publikum i en begrenset periode. Slik kan alle komme innom for å gjøre seg opp sin egen mening og sine refleksjoner rundt verket, sier Hindsbo. 

Maleriet skal vises fra tirsdag 21. februar til 19. mars i Nasjonalmuseets første etasje, bak vestibylen ved inngangen til utstillingene. Etter hvert kommer et program med tilhørende formidlings- og debattarrangementer. 

Stikkord