Forlatt brutalistisk perle i Alpene

Kongressenteret i Bad Gastein omkranset av høyreiste hotellbygg. Foto (fra 2017): Bjarne Asp.

Sommeren 2017 var første gang jeg satt mine føtter i byen Bad Gastein. Et tilfeldig togstopp på reise fra Venezia og den 57. kunstbiennalen hadde ført meg opp i de østerrikske alper. Sentrum av Bad Gastein var på dette tidspunktet helt øde. Høyreiste hotellbygg i Belle Époque-stil fra århundreskiftet sto tomme og forlatte – kjøpt av en investor fra Wien på starten av 2000 tallet.

Tilbake på femtitallet var Bad Gastein et falmet sted. Takket være en fremoverlent ordfører som tok direkte kontakt med arkitekten Gerhard Garstenauer møtte Bad Gastein fremtiden. Samarbeidet resulterte i et brutalistisk badeanlegg som åpnet i 1968, kongressenteret fra 1970 samt en rekke futuristiske domer plassert oppe på fjellet.

Terrassen fotografert i 2017 der en tydelig kan se forfallet. Foto: Bjarne Asp

Domene er godt synlige i dalen. Fire domer av glass og aluminuim er plassert sentralt på taket med en veldig utsikt over dalen nedenfor. En kompromissløs, men vakker betongkonstruksjon av prefabrikerte elementer danner en arkitektonisk plattform i hjertet av Bad Gastein. En urban plass presist plassert i det dramatiske landskapet. I tillegg til en stor kongressal med plass til 1500 personer besto bygget i sin tid av en rekke butikker, casino og nattklubb. Et demokratisk bygg der alle horisontale flater var tilgjengelig for landsbyens innbyggere og besøkende.  

Modulære designsofaer av B&B Italia kan skimtes gjennom vinduet. Foto: Bjarne Asp

Nå, fem år seinere, var jeg tilbake og jeg sneik meg inn i den forlatte konstruksjonen og vandret ned til skogsbunnen. 130 meter lang og 30 meter høyt trapper bygningskroppen seg innover etterhvert som en beveger seg ned ravinen. Arkitekturen er et landskap av terasser og jeg kan bare ane hvordan det en gang var å senke seg ned i de dype, italienske, modulære designsofaene av rød velur.

I 2017 arvet investorens sønn kongressenteret av sin far eplet falt dessverre ikke langt fra stammen. I dag er all innredning strippet og bygget er et tomt skall. Landsbyen har for lengst sluttet å tro på de vidløftige planene og dessverre er kongressenteret nok et eksempel på bygg av høy arkitektonisk kvalitet som totalt ignoreres av sine eiere. Heldigvis ble bygget i 2022, på tross av mange års forfall, satt på listen for bevaringsverdige bygg i Bad Gastein.

Stikkord