Fordømmer angrep mot ukrainske kulturminner

Store ødeleggelser i Transfigurasjonskatedralen i Odessa. Foto: Jae C. Hong/AP

En rekke ukrainske kulturminner, derav flere på UNESCOs verdensarvsliste, er skadet etter gjentatte russiske angrep.

Den 23. juli sendte UNESCO ut en pressemelding der de «på det sterkeste» fordømmer gjentatte russiske angrep mot ukrainske kulturminner. Organisasjonen rapporterer at 274 kulturminner og 3536 utdanningsinstitusjoner er skadet, og at 12 journalister har omkommet siden februar 2022.  

Pressemeldingen kom etter et russisk missilangrep mot Odessa som drepte minst to personer og førte til en rekke ødeleggelser på historiske bygg, blant annet på Transfigurasjonskatedralen i gamlebyen, en ortodoks katedral oppført på UNESCOs verdensarvsliste. Katedralen, fullført i 1808 i nyklassisistisk stil av den italienske arkitekten Francesco Frappoli, ble ødelagt i 1936 under Stalin og gjenoppbygget på 2000-tallet. Den er blant 117 religiøse bygg som er skadet under Putins invasjon.  

The Art Newspaper skriver at Yuri Kruk, sjefen for den ukrainske militærkommandoen i Odesa-distriktet, kaller det «fiendens største slag over det historiske sentrum av byen Odesa siden begynnelsen av krigen». UNESCOs direktør Audrey Azoulay kaller ødeleggelsen en markering av en eskalerende vold mot Ukrainas kulturarv. 

– Jeg fordømmer på det sterkeste dette angrepet mot kulturen, og jeg oppfordrer den russiske føderasjonen til å iverksette meningsfulle tiltak for å overholde sine forpliktelser i henhold til folkeretten, inkludert Haagkonvensjonen av 1954 for beskyttelse av kultureiendom i tilfelle væpnet konflikt og verdensarvkonvensjonen av 1972, sier hun.  

UNESCO skriver at forsettlig ødeleggelse av kultursteder kan utgjøre en krigsforbrytelse, ifølge resolusjon 2347 (2017) som også er anerkjent av FNs sikkerhetsråd, der den russiske føderasjonen er permanent medlem.   

Minst 27 museer, 19 monumenter, 12 biblioteker og 98 andre kulturrelaterte bygg omkring i landet er skadet eller ødelagt som følge av krigen. 

Ukrainas kulturfelt er ytterligere preget av kulturminister Oleksandr Tkachenkos avgang, som kom som en følge av at president Volodymyr Zelenskyj varslet store kutt i kulturbudsjettet.  

Oleksandr Tkachenko gikk tidligere i sommer av som Ukrainas kulturminister.

– Kultur er viktig i krig fordi det ikke bare handler om krig om territorier, men krig om folket, skriver Tkachenko på den sosiale medieplattformen Telegram.

Det hører med til historien at den ukrainske avisen Kyiv Post tidligere i sommer avdekket en rekke skandaler rundt den tidligere kulturministeren. Tkachenko har blant annet blitt anklaget for kun passivt å støtte ukrainsk kultur, for å misbruke nasjonens historiske gjenstander og museumsgjenstander, og forsøke å likvidere filmarkivene. Han fikk beholde jobben til tross for at 25 000 personer signerte en underskriftskampanje som krevde hans avgang i juni. Den 20. juli ble det imidlertid offentlig kjent at kulturministeren hadde trukket seg fra stillingen. 

Stikkord