Anette Trettebergstuen har gått av

Skjermdump fra streamet pressemøte i dag. Anette Trettebergstuen annonserer sin avgang.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen annonserte sin avgang på et emosjonelt ladet pressemøte i dag morges. Hun innledet direkte med å erklære at hun i sitt virke har begått flere alvorlige feil knyttet til habilitet.

Oppdatert 23. juni 11.47

Det var en preget kultur-og likestillingsminister som møtte over et kvarter forsinket til dagens pressemøte. På spørsmål fra en av de fremmøtte journalistene som spurte om hva Trettebergstuen anser som det viktigste hun har fått til i sin periode i regjeringen, trakk hun frem lovforslaget som forbyr konverteringsterapi. Dette ble foreslått for bare en uke siden.

Ifølge Anette Trettebergstuen var det etter at kunnskapsminister Tonje Brenna sto frem denne uken med saker knyttet til brudd på habilitetsregler, at Trettebergstuen selv vurderte om også hun hadde noe å stå til rette for. Det viste seg, slik det nå har fremkommet, at så var tilfelle.

– Jeg er utrolig lei meg for at mine feil også går ut over andre; alle de fantastiske menneskene i kultur- og likestillingsfeltet, partiet, mine kolleger i regjering og alle andre jeg nå har skuffet, understreket Trettebergstuen.

Anette Trettebergstuen har gitt verv til flere nære venner.

Her er feilene knyttet til habilitet gjør at Trettebergstuen trekker seg:

Oppnevnelse av Bård Nylund til medlem av Likestillings- og mangfoldsutvalget november 2021, foreslo Bård Nylund til verv som medlem i Mannsutvalget sommeren 2022. Forslag av Tina Stiegler til vervet som styremedlem i styre til Den Nationale Scene vinteren/våren 2023. Oppnevnelse av Bård Nylund som styrerepresentant i Norsk Folkemuseum april 2023. Og siste sak: oppnevnelse av Renate Larsen til styremedlem i Den Norske Opera & Ballett juni 2023.

Bård Nylund er en av Anette Trettebergstuens nære venner. Nylund er fadder til Trettebergstuens barn. Trettebergstuen er inhabil overfor Nylund, og har aldri vært i tvil om den vurderingen.

Renate Larsen og Anette Trettebergstuen møttes første gang i et bryllup i 2016, og begynte å omgås fra 2018. De er med i en vennegjeng på fem som møtes to-tre ganger i året og har jevnlig dialog. Larsen er ikke en av Trettebergstuens nærmeste venner. Trettebergstuen vurderte seg først som habil overfor Larsen, men har etter bistand fra embetsverket konkludert med at hun er inhabil overfor Larsen.

Tina Stiegler er en nær venn av Anette Trettebergstuen. Trettebergstuen nevnte Stieglers navn allerede i den innledende habilitetssamtalen med departementsråden like etter at hun tiltrådte som kultur- og likestillingsminister. Trettebergstuen er fadder til Stieglers barn. Trettebergstuen er inhabil overfor Stiegler, og har aldri vært i tvil om den vurderingen.

Stikkord